Βρέχει σοβάδες στο κέντρο της Δράμας

0
1315

– Πρόβλημα με τις πτώσεις οικοδομικών υλικών από τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτήρια
– Ακόμα ένα περιστατικό συνέβη στη Μ. Αλεξάνδρου
– Μιλά στα «Χ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Δράμας κ. Νίκος Ευαγγελίδης

Για ακόμη μια φορά είχαμε πτώσεις σοβάδων από παλιά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το τελευταίο περιστατικό έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο οδόστρωμα της οποίας έπεσαν σοβάδες από κτήριο που βρίσκεται επί της οδού.
Ευτυχώς, και σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές αφού τα οικοδομικά υλικά που αποκολλήθηκαν δεν χτύπησαν διερχόμενους πεζούς, καθώς πρόκειται για ένα κεντρικό σημείο της Δράμας αλλά προσγειώθηκαν σε ΙΧ. Στο σημείο όπου έγινε η πτώση των οικοδομικών υλικών έφθασε άμεσα η Τροχαία η οποία και απέκλεισε τον δρόμο για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, πτώσεις οικοδομικών υλικών σημειώθηκαν και σε εγκαταλελειμμένο διώροφο κτίσμα της οδού Περδίκα όπου παλαιότερα στεγαζόταν υπηρεσίες του Οργανισμού Πρόνοιας, όπως καταγγέλλουν πολίτες.
Συνήθως αυτές οι αποκολλήσεις και οι πτώσεις υλικών από τις μετώπες, τις οροφές ή τα δάπεδα των εξωστών, οφείλονται στην παλαιότητα των οικοδομών εξήγησε μιλώντας στα «Χρονικά της Δράμας», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Δράμας κ. Νίκος Ευαγγελίδης. Σε τέτοιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν είχαμε διαπιστώσει ότι τα φέροντα στοιχεία του σκυροδέματος, μετά την πάροδο ετών και την σκουριά, ωθούσαν το μπετόν και αυτό με την σειρά του τα επιχρίσματα. Αυτός ήταν και ο λόγος των αποκολλήσεων, οι οποίες οφείλονται ουσιαστικά στην υγρασία. Αν δηλαδή το νερό περάσει μέσα στον σοβά και παραμείνει, θα μεταβληθεί σε πάγο και θα σπρώξει τα υλικά που θα αποκολληθούν.
Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δόμησης, τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν αρκετές περιπτώσεις αποκολλήσεων οι οποίες οφείλονται στην υγρασία και στην παλαιότητα των οικοδομών. «Σε αυτές τις περιπτώσεις η δική μας επέμβαση είναι τυπική, με την έννοια ότι ήδη η ζημιά έχει περιέλθει σε γνώση των ιδιοκτητών και γνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνοι για την αποκατάστασή της. Συνήθως στέλνουμε μια έκθεση ετοιμορροπίας και σε αυτή διατυπώνουμε, τι θα πρέπει να γίνει. Δίνουμε κάποια προθεσμία ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους πεζούς που διέρχονται από αυτά τα σημεία. Συνήθως οι υποδείξεις της υπηρεσίας μας υλοποιούνται αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει. Στις περιπτώσεις αυτές είμαστε υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουμε τις αστυνομικές αρχές» επισημαίνει ο κ. Ευαγγελίδης.
Το πρόβλημα με τις πτώσεις οικοδομικών υλικών, από οικοδομές παλιότερης κατασκευής στο κέντρο της πόλης, δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα αν κρίνει κανείς από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον. Ωστόσο, εκτός από τις περιπτώσεις πτώσεων οικοδομικών υλικών, υπάρχουν και οικοδομήματα στο κέντρο της πόλης, που πλέον χρήζουν κατεδάφισης, λόγω της επικινδυνότητας τους. Παρότι η όποια διαδικασία για την κατεδάφισή τους στο ιστορικό κέντρο είναι χρονοβόρα καθώς απαιτεί εγκρίσεις από εμπλεκόμενες υπηρεσίες μιας και χαρακτηρίζεται σε πολλά σημεία του ως «Ιστορικός τόπος», με αποτέλεσμα να εμπλέκεται και η υπηρεσία νεοτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως έγραψαν τα «Χ» σε αντίστοιχο ρεπορτάζ στις 22 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Δράμας έχει δηλώσει 16 επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτήρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Δήμος Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου είναι οι δυο από τους πέντε δήμους του νομού που έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής στοιχεία σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτήρια που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια, με τον Δήμο Νευροκοπίου να έχει δηλώσει 155 τέτοιες περιπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ