Ξεχωριστό θα είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Βώλακα

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από 22 έως τις 24 Ιουνίου

0
594

Ένα ξεχωριστό τριήμερο στο Βώλακα, στο πλαίσιο του εορτασμού τού Αγίου Πνεύματος, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του χωριού από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 21:30 σε συναυλία από τους Ζιγκ Ζαγκ, των Παιδιών από την Πάτρα και της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αγίου Πνεύματος στο Βώλακα συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Βώλακα και τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου.
Την Κυριακή δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων θα γίνει ο εθελοντικός στολισμός της εικόνας της Αγίας Τριάδας και το απόγευμα οι ετοιμασίες για το κουρμπάνι της επόμενης ημέρας στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος στο όρος Φαλακρό.
Την Δευτέρα το πρωί στις 9:00, μετά την Θεία Λειτουργία, ο παπάς θα παραδώσει την στολισμένη εικόνα σε έναν από τους καβαλάρηδες, για να την μεταφέρουν στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 17:00 με την επιστροφή της εικόνας στο χωριό, συνοδεία καβαλάρηδων και παραδοσιακών τραγουδιών από τις γυναίκες του χωριού.


Η παράδοση του εθίμου
Παλαιότερα σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος δυο νεαροί σε ηλικία κάτοικοι του χωριού εκκλησιαζόταν και τις απογευματινές ώρες έκαναν τον γύρο του χωριού προκειμένου τελικά να καταλήξουν στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στην περιοχή του Φαλακρού. Το πρωί φθάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος τους περίμενε ο παπάς και άλλοι κάτοικοι προσφέροντας τους ούζο και μεζέ. Ο παπάς τους μύρωνε και ξεκινούσε τη λειτουργία στο εκκλησάκι για να ακολουθήσει αγιασμός. Άλλοι που ήταν ταμένοι στο Άγιο Πνεύμα έφθαναν στο ίδιο σημείο από το βράδυ παρασκευάζοντας το περίφημο και γνωστό «κουρμπάνι». Μετά το φαγητό ακολουθούσε ένας χορός που κρατούσε έως τις μεσημεριανές ώρες.
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι ένα ιδιαίτερο έθιμο για το Βώλακα, που περιλαμβάνει καβαλάρηδες, τάματα και παραδοσιακή σούπα. Σήμερα, το δρώμενο πραγματοποιείται με μικρές παραλλαγές.
Το ενδιαφέρον με το κουρμπάνι, που αποτελεί μέρος του εθίμου, είναι ότι τα κατσίκια από τα οποία παρασκευάζεται, προσφέρονται για την εκπλήρωση ενός παλιού τάματος που συνεχίζεται έως σήμερα. Τα κατσίκια σφάζονται και μαγειρεύονται το βράδυ της παραμονής στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος και η θυσία τους συμβολίζει την ευχή των Βωλακιωτών για καλή υγεία. Μετά το ιδιότυπο συμπόσιο, ακολουθεί χορός και μουσική με γκάιντα και νταχαρέ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!