Ξεκινά από Φεβρουάριο η Σχολή Κινηματογράφου

0
4107

– Το κύριο μέρος των εργαστηριακών θεματικών ενοτήτων θα γίνεται διά ζώσης στη Δράμα
– Οδ. Ζώρας: «Μην εκπλαγείτε αν σε μερικά χρόνια έχουμε μία νέα “Σινετσιτά” στον χώρο της Δράμας»


Σε ανακοινώσεις για την επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος πανεπιστημιακών σπουδών κινηματογράφου, στο πλαίσιο του οποίου τα διά ζώσης μαθήματα θα γίνονται στη Δράμα, προχώρησαν χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Οδ. Ζώρας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας Γ. Δεμερτζής.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος: «Με κινήσεις που έγιναν ομόφωνα από όλα τα μέλη εισακούστηκε το αίτημά μας. Η πρότασή μας προς το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ήταν ολοκληρωμένη και αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας. Το πρόγραμμα των κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας. Αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα, μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδος. Η φοίτηση στο πρόγραμμα είναι τετραετής, δηλαδή οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα. Θα εισάγονται ανά εξάμηνο περίπου 100 φοιτητές. Δηλαδή σε πλήρη ανάπτυξη έχουμε 800 με 1.000 φοιτητές και τα δια ζώσης μαθήματα (τα εργαστήρια), θα γίνονται στη Δράμα, σε χώρους που θα διαμορφωθούν και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα. Θεωρώ ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά κυρίως στην αναβάθμιση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε καθόλα έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, τον βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο και τον πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα για τη μεγάλη του στήριξη σε αυτό μας το εγχείρημα. Αλλάζουμε σελίδα στον Δήμο της Δράμας. Προχωράμε μπροστά».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα, παρά το βαρύ κλίμα των ημερών, που ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα το οποίο γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ο Δήμαρχός μας καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργος Δεμερτζής, αυτό της προοπτικής του προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών, στο ήδη υπάρχον πλαίσιο του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, φτάνει προς το τέλος του με την υπογραφή αυτής της Κυβέρνησης. Της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το Υπουργείο Παιδείας το οποίο συναισθάνθηκε την ουσιαστική πραγματικότητα του αιτήματος. Είδε τον γόνιμο προβληματισμό που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, γιατί έγινε μία μεγάλη προσπάθεια και πολλών άλλων, παρότι εδώ μιλούμε μόνο εμείς. Και αυτοί συνετέλεσαν ώστε να δημιουργηθεί τελικά το απαιτούμενο πλαίσιο ώστε να έχει επιτυχή έκβαση το συγκεκριμένο αίτημα. Μέσα σε ένα ουσιαστικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται με την αναβάθμιση του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των τελευταίων ετών αλλά και με την προσθήκη και ουσιαστική αναβάθμιση σε επίπεδο προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στη Δράμα. Με την ουσιαστική αξιοποίηση και τον βηματισμό που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, για το στρατόπεδο Ανδρικάκη. Με τη αναβάθμιση της περιοχής μας μέσω της έγκρισης και ένταξης πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, της αναβάθμισης της περιφερειακής μας οδού αλλά και με το όραμα που υπάρχει ήδη χαρτογραφημένο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου λατομείου στον Κορύλοβο, εκτυλίσσεται μία διαδρομή και μία ουσιαστική προοπτική για τον δήμο μας και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο στην προοπτική του χρόνου. Η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει συνέχεια, το έχει αποδείξει και για τη Δράμα, ότι κλείνει σιγά-σιγά όλα τα ανοιχτά θέματα και τα πάγια αιτήματα των τελευταίων ετών. Δεν θα αδικήσουμε κανέναν. Οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν από μακρόν, το γνωρίζουμε όλοι. Οι προθέσεις και οι αγωνίες και άλλων ανθρώπων είναι δεδομένες. Ενδεχόμενα και άλλων κυβερνήσεων. Το δεδομένο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτά τα ανοιχτά θέματα και ανοίγει την προοπτική της δικής μας περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Δράμας. Επίσης τον εκλεκτό φίλο και συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια χρονών, τον Γιώργο Δεμερτζή. Τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ. Φυσικά τον πρόεδρο του ΕΑΠ, τον αγαπημένο φίλο και συνάδελφο τον κύριο Ζώρα. Την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αλλά και όλους αυτούς τους αφανείς οι οποίοι συνετέλεσαν με το έργο τους, στο να φτάσουμε εμείς στο σημερινό επίπεδο και να έχουμε την πολυπόθητη έγκριση».

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας Ζώρας, επεσήμανε κατά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου: «Ήδη ενημέρωσα στη σύνοδο των πρυτάνεων, για την ανάπτυξη της προπτυχιακής σχολής σπουδών κινηματογράφου και επειδή πρόκειται για κινηματογραφικές σπουδές θα πρέπει να πούμε ότι το σκηνικό πλέον του φεστιβάλ της Δράμας αλλάζει ριζικά. Αλλάζει δραστικά… Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η αναγκαιότητα έκαμψε τον ανταγωνισμό ο οποίος υπήρχε και θα υπάρχει… Κινηθήκαμε και με τον συνάδελφο, τον βουλευτή κύριο Μπλούχο, με χειρουργική ακρίβεια και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, που είναι ένα εξαιρετικά μοντέρνο πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών. Συνδέεται εμμέσως και αμέσως με τις δραστηριότητες του φεστιβάλ Δράμας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι οι μόνες κινηματογραφικές σπουδές που βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από ένα ήδη οργανωμένο και επιτυχημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ με διεθνή αναγνώριση και περγαμηνές. Οι κινηματογραφικές σπουδές έχουν εξελιχθεί. Έχουν αναπτυχθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, με τους βουλευτές, με τον κύριο Μπλούχο και με τον κύριο Δεμερτζή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και συνεργάτες του προγράμματος από τον εξωτερικό χώρο. Καθηγητές του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των κινηματογραφικών σπουδών. Άρα έχουμε ένα πραγματικό σκηνικό ουσιαστικής απογείωσης του φεστιβάλ που θα του δώσει ανάπτυξη, νέα πνοή και νέα φτερά. Από δω και πέρα ξεκινά η συνεργασία του πανεπιστημίου μας με τη Δράμα, που θα είναι συνεχής, ευχάριστη και εποικοδομητική… Υπήρξαν ευήκοα ώτα και στο υπουργείο και στο πανεπιστήμιο αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να δράσουν και τελικά έδρασαν… Το πρόγραμμα θα ενταχθεί στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών και βιώσιμης ανάπτυξης… Θα προσελκύσει πάρα πολλούς φοιτητές. Η Δράμα θα αναπτυχθεί. Οι χώροι είναι ήδη στη διάθεση του ακαδημαϊκού προγράμματος. Μην εκπλαγείτε αν σε μερικά χρόνια έχουμε μία νέα “Σινετσιτά” στον χώρο της Δράμας, η οποία θα έχει ξεκινήσει από αυτό το μικρό εγχείρημα, που ήταν αίτημα από παλιά, αλλά χάρη στις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτικών, αλλά και των ακαδημαϊκών και του υπουργείου, διογκώνεται συνεχώς».

Τέλος ο πρόεδρος του Πολιτισττκού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής υπογράμμισε ότι: «Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και μία προσπάθεια πολλών ετών ευοδώθηκε. Το πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο της περιόδου 2022 – 2023. Συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2023. Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απόφοιτοι λυκείου ή άλλου ισότιμου πτυχίου του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, η εξοικείωση με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου θα βοηθήσει πάρα πολύ στην παρακολούθηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως θεματικές ενότητες, εξ αποστάσεως εργαστηριακές θεματικές ενότητες και δια ζώσης θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα πρωτοπορεί παρέχοντας ποιοτική τριτοβάθμια εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, πέρα από τα συμβατικά γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Θα εμβαθύνει σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης. Θα παρέχει γνώσεις στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation), ενώ θα δίνει τη δυνατότητα διδακτικής επάρκειας μέσω των καινοτόμων μαθημάτων τα οποία θα συνδέσουν την οπτικοακουστική παραγωγή με την εκπαίδευση.
Το κύριο μέρος των εργαστηριακών θεματικών ενοτήτων θα γίνεται δια ζώσης στη Δράμα και θα αφορά τη θεματική ενότητα της σκηνοθεσίας. Έτσι όλοι οι φοιτητές θα περάσουν από τη Δράμα. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται σε κλειστούς χώρους που θα διαθέσει ο Δήμος Δράμας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, όπως και σε άλλους χώρους που έχουμε βρει. Υπάρχει μέριμνα να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον χώροι αποκλειστικής χρήσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης οι δια ζώσης εργαστηριακές θεματικές ενότητες που γίνονται στη Δράμα, θα αυξηθούν με την απόκτηση κινηματογραφικού εξοπλισμού. Κάτι το οποίο επιδιώκουμε με τον Δήμαρχο Δράμας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα μπορεί να έχει 800 έως 1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Πρέπει να αναφερθεί ότι, από το τέταρτο εξάμηνο, διευρύνεται η γκάμα των επιλογών των φοιτητών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το πτυχίο με θεματικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Επιπλέον οι πτυχιακές εργασίες των σπουδαστών θα παρουσιάζονται σε ξεχωριστό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Έτσι διευρύνουμε τις δράσεις του φεστιβάλ ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε όσμωση και αλληλεπίδραση της σχολής κινηματογράφου και του φεστιβάλ κινηματογράφου. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτού του τολμήματος. Οι φοιτητές θα μπορούν να εργαστούν σε οποιοδήποτε τομέα οπτικοακουστικών μέσων (σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, διευθυντές φωτογραφίες, ηχολήπτες κλπ)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ