Ξεκινά «Σαφάρι» για το κάπνισμα

Σύσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών χθες στο διοικητήριο της Δράμας

0
2764

Αρχίζει σταδιακά η εποχή της … “καπνο-απαγόρευσης” σε συγκεκριμένους χώρους και στην Δράμα όπως διαφάνηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που έγινε στην ΠΕ Δράμας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της σύσκεψης μετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δράμας κ.α.                                                                                                               Υπενθυμίζεται εδώ ότι, οι έλεγχοι που προβλέπονται στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού Νόμου σε δημοσίους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να κλιμακώνονται με φόντο την 19η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμοστεί και επίσημα ο αντικαπνιστικός Νόμος.

Ήπια στην αρχή αλλά ο Νόμος θα εφαρμοστεί
Όπως είπε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, η σύσκεψη έγινε με δική του πρόσκληση προκειμένου να υπάρξει ένα πλάνο σε ότι αφορά τους ελέγχους που επιβάλλει ο Αντικαπνιστικός Νόμος αλλά και να συζητηθεί η αντιμετώπιση των παραβάσεων στους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους δημόσιους χώρους. Όπως είπε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, “…θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι αυτό που γίνεται σε διεθνές επίπεδο (αντικαπνιστική εκστρατεία) θα πρέπει να υιοθετηθεί και στην χώρα μας με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Αυτό είναι και απαίτηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Υπάρχουν βέβαια ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε”. Λίγο αργότερα μιλώντας στους υπηρεσιακούς παράγοντες είπε ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου θα έπρεπε να είναι αυτονόητο γεγονός εδώ και χρόνια. Μιλώντας στους εκπροσώπους των ελεγκτικών οργάνων της αντικαπνιστικής Νομοθεσίας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότητα στην εφαρμογή του Νόμου. Ωστόσο είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με πιο ήπιο τρόπο στα αρχικά στάδια. Δηλαδή όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα πρέπει από “αύριο” οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπουν στην αγορά της Δράμας και να αρχίσουν τα πρόστιμα. Ωστόσο πρόσθεσε και η αγορά θα πρέπει να καταλάβει ότι πλέον το μαχαίρι έφθασε στο κόκαλο. Θύμισε επίσης ότι όποιος από τους υπαλλήλους που βρίσκονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν εκτελεί το έργο του κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος και να χάσει την δουλειά του. Είπε επίσης ότι απο την στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου είμαστε εδώ για να την επιβάλλουμε… “Θα πάμε σε ήπιους ρυθμούς ενημέρωσης και όταν χρειαστεί, σε όσους δεν συνετίζονται μετά από μια ή δυο φορές, θα μπει και το πρόστιμο” ξεκαθάρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Τι λένε οι καταστηματάρχες
Παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων της Δράμας φαίνεται ότι συμφωνούν απόλυτα με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και προτείνουν πολλαπλασιασμό των ποινών για τους παραβάτες αλλά υπό τον όρο όμως ότι οι έλεγχοι θα εφαρμόζονται παντού και όχι επιλεκτικά. Αυτό είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ και ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας και εκπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κ. Γιώργος Χατζηπαντελής, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι οι έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία και όχι παντού όπως θα έπρεπε. Οι επαγγελματίες της εστίασης όπως είχε διευκρινήσει δεν είναι αντίθετοι με την απαγόρευση του καπνίσματος αρκεί αυτή να είναι καθολική και όχι να γίνονται έλεγχοι μόνο σε συγκεκριμένα σημεία όπως γίνεται σήμερα…

Που απαγορεύεται το κάπνισμα και τι λέει ο Νόμος 4633
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4633/2019 που αφορούν συγκεκριμένα την απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού “…Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: (α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού, (β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.
Ως «εσωτερικός χώρος», νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, (η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Για την παράβαση αυτή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα…”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ