του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου
Πρωινό: Κάποιοι το λατρεύουν, κάποιοι το απεχθάνονται, άλλοι το βαριούνται, μερικοί το θεωρούν περιττό, αρκετοί δεν προλαβαίνουν. Όμως το βέβαιο είναι ένα. Το υγιεινό πρωινό ξυπνάει το σώμα και δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας στο κορμί και το νου.
Το πρωινό είναι αποδεδειγμένα πλέον το σημαντικότερο φαγητό της ημέρας, αφού βοηθάει τον οργανισμό να κινητοποιήσει τις αποθήκες ενέργειας που έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας. Όμως, παρά τη σημασία του προγεύματος και παρά την πληροφόρηση για την αναγκαιότητα του, ένας στους τρεις Έλληνες το παραβλέπει συστηματικά.
Κάθε φορά όμως που ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη μέρα χωρίς πρωινό, καλό είναι να θυμόμαστε πως όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να:
• Καταναλώνουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,
• έχουν καλύτερη συγκέντρωση και παραγωγικότητα για το υπόλοιπο της ημέρας,
• ελέγχουν το βάρους τους πολύ αποτελεσματικά,
• λαμβάνουν λιγότερη χοληστερόλη και λίπος.
Το πρωινό παρέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή από τα άτομα που δεν καταναλώνουν. Το πρωινό είναι περισσότερο απαραίτητο στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς η παράλειψη του έχει συσχετισθεί με φτωχή συγκέντρωση και απόδοση στο σχολείο. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που παρακάμπτουν το πρωινό δεν καλύπτουν τα 2/3 των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο, θειαμίνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α και Β6. Επίσης, η έλλειψη πρωινού οδηγεί στην κατανάλωση σνακ ή άλλων μη υγιεινών τροφίμων.
Από τι απαρτίζεται ένα υγιεινό πρωινό;
• Ψωμί και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης που παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί, τα μάφινς, το τσουρέκι κ.α. που παρέχουν ενέργεια για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός μας, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Καλό είναι να αποφεύγουμε δημητριακά στα οποία έχει προστεθεί ζάχαρη.
• Φρούτα και λαχανικά που παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες Α και C. Μπορούμε να επιλέξουμε μπανάνα σε μικρά κομμάτια ή αποξηραμένα φρούτα και να τα προσθέσουμε στα δημητριακά μας. Επίσης φρέσκα φρούτα, π.χ. μήλο και πορτοκάλι, ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό. Καλή επιλογή είναι και διάφορα φρούτα στο μπλέντερ μαζί με ένα γιαούρτι με λίγα λιπαρά.
• Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που παρέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά, ανεξαρτήτως ηλικίας, και μια μερίδα γάλακτος με δημητριακά καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο. Αντί για γάλα μπορεί κανείς να επιλέξει γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή λίγο άπαχο τυρί.
• Κρέας, αυγό, ψάρι και προϊόντα κρέατος παρέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες. Δεν είναι απαραίτητα για το πρωινό, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να του προσδώσουν ποικιλία. Δοκιμάστε νέες ιδέες, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Αποφύγετε τα τηγανιτά λουκάνικα ή αυγά με μπέικον. Επιλέξτε διάφορες τεχνικές παρασκευής κάθε φορά. Προτιμήστε το βράσιμο ή το ψήσιμο.
Τα τρόφιμα που περιέχουν λίπος και ζάχαρη προσφέρουν μόνο ενέργεια (θερμίδες) και είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα ή καθόλου. Αποφύγετε λοιπόν τα βούτυρα, τα δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης, τα μπισκότα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά…
Στο πρωινό είναι καλό να καταναλώνουμε και υγρά όπως το νερό, ποικιλία φρέσκων χυμών, το τσάι κ.α. γιατί το να είμαστε ενυδατωμένοι σημαίνει καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Συμπέρασμα: Ένα υγιεινό πρωινό μας κάνει υγιείς, χαρούμενους και σοφότερους.