Υπερψηφίστηκε εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις

0
1572

– Την έλευση της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στα Ελευθέρια ανακοίνωσε εμμέσως ο Δήμαρχος Δράμας
– Τέσσερις πολιτιστικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 53.300 ευρώ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Την πραγματοποίηση τεσσάρων δράσεων – πολιτιστικών εκδηλώσεων και των αντίστοιχων δαπανών τους, συνολικού προϋπολογισμού 53.300, ψήφισε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Πρόκειται για τα Ελευθέρια 2021 που θα διεξαχθούν από 25/06 έως 16/07, την Γιορτή Βιβλίου που θα διεξαχθεί από 17/7 έως 25/7, το Drive in Cinema που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο και την Ψηφιοποίηση Αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας.
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη είχε ως αρχική εισήγηση σχετική με την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων περιελάμβανε τα Ελευθέρια 2021, τη Γιορτή Βιβλίου 2021, το Dramaica, το Drive in Cinema, τον Εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, την Ψηφιοποίηση Αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας και το 2ο Πολυμορφικό Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης με συνολικό προϋπολογισμό 104.000 ευρώ.
Η τελική πρόταση που ψηφίστηκε, βασίστηκε στην εισήγηση της παράταξης Πόλη+Ζωή και την πρόταση της παράταξης Project, για την συμπερίληψη της «Ψηφιοποίησης Αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας» που περιλαμβανόταν στην αρχική πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Κατά τη συζήτηση του θέματος ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή, κ. Κυριάκος Χαρακίδης είπε ότι στην αρχική εισήγηση δεν αναφερόταν ο κωδικός από τον οποίο προέρχονται τα ποσά που κατανέμονται στις εξειδικευμένες δαπάνες με την προτεινόμενη εισήγηση και ότι υποθέτει ότι πρόκειται για συγκεκριμένο κωδικό στον οποίο υπάρχουν 104.000 €. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει συνοπτικός πίνακας δαπανών ανά κατηγορία δαπανών και ότι δεν υπάρχει στην εισήγηση βεβαίωση των υπηρεσιών του δήμου πως αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες (και υπηρεσίες) που προτείνεται να ανατεθούν σε ιδιώτες (υπάρχει μόνο αναφορά της αδυναμίας στο κείμενο της εισήγησης από την υπηρεσία που υπογράφει την εισήγηση). Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στα ποσά όπως διατυπώνονται στις κατηγορίες δαπανών σε σχέση με την εισήγηση της 2-6-2021. Παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένες οι αθροίσεις στις εκδηλώσεις ‘2ο Πολυμορφικό Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης’ (28.800 αντί 28.650) και ‘Γιορτή Βιβλίου’ (3.750 αντί 3.950), ενώ αυξήθηκε κατά 300 (13.800 αντί 13.500) η εκδήλωση ‘Ψηφιοποίηση Αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας’.
Παρατήρησε ακόμη ότι το άθροισμα των δαπανών, που δυστυχώς δεν αναφέρεται στην εισήγηση, υπερβαίνει το ποσό που υπάρχει στον κωδικό του οποίου οι δαπάνες εξειδικεύονται (104.350 αντί 104.000). Επίσης ότι δεν αναφέρονται αναλυτικά οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν (συνολικού ποσού 47.000 €), παρότι τα ποσά είναι συγκεκριμένα για κάθε εκδήλωση που σημαίνει ότι ήδη έχουν συμφωνηθεί, πολύ περισσότερο για τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων που ξεκινούν πολύ σύντομα. Τέλος είπε ότι ο Δήμος διαθέτει προσωπικό για την οργάνωση των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα επαρκή αριθμό ειδικών συμβούλων και συνεργατών (αμειβόμενων και μη), οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών.
Μετά από τις παραπάνω παρατηρήσεις και λόγω της ανάγκης να ξεκινήσουν έγκαιρα οι εκδηλώσεις για τα ‘Ελευθέρια’, η παράταξη Πόλη+Ζωή κατέθεσε εναλλακτική πρόταση από την οποία έχουν αφαιρεθεί οι εκδηλώσεις για τις οποίες υπάρχει επαρκής χρόνος για να ετοιμαστεί νέα πρόταση και να έρθει προς συζήτηση ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες οργάνωσης των εκδηλώσεων και έχουν μειωθεί ελάχιστα οι δαπάνες για Καλλιτεχνικά. Το σύνολο των δαπανών της πρότασης της ανέρχεται σε 37.000 €.
Στην συνέχεια ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ανέφερε στο σώμα ότι όπως παρατηρεί στην εισήγηση που έλαβε από τη δημοτική αρχή, αναγράφεται δαπάνη για «Οργάνωση εκδηλώσεων» σε κάθε εκδήλωση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται που θα δοθεί και σε ποιους, θεωρώντας ότι το ποσό δαπάνης αγγίζει τα όρια κατασπατάλησης χρημάτων των δραμινών. Διαφωνεί με τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Πολυμορφικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης» γιατί θα είναι ανταγωνιστική με παρόμοια περσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από ιδιώτες, και ο προϋπολογισμός της είναι μεγαλύτερος από τη διοργάνωση «Dramaica». Συμφωνεί με την εναλλακτική πρόταση του κ.Χαρακίδη και προτείνει να συμπεριληφθεί σε αυτήν η εκδήλωση «Ψηφιοποίηση Αρχείου Τοπικής Μουσικής Παράδοσης της Δράμας» που περιλαμβάνεται στην πρόταση της δημοτικής αρχής με το ποσό των 13.800 ευρώ.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Γεώργιος Μήτρου, είπε ότι ψηφίζει (την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης) εκτιμώντας ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες τέσσερις εκδηλώσεις. Η συζήτηση που έγινε αποκάλυψε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια υπηρεσία που μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτεί αυτές τις εκδηλώσεις, να σχεδιάζει, να εξοικονομεί χρήματα για τους δημότες, να δημιουργεί υποδομές με το αντίστοιχο προσωπικό ώστε να μπορεί αυτό το περιεχόμενο να προάγει πραγματικά τον πολιτισμό τις περιοχής και του Δήμου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, είπε πως δεν ψηφίζει το θέμα γιατί θεωρεί υπερβολικά τα ποσά που προϋπολογίζονται.
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο προκύπτουν καλύτερα αποτελέσματα. Προτείνει με γνώμονα την κοινή λογική, και επειδή θεωρεί επιτακτική την ανάγκη, τόσο για τους θεσμούς όσο και τους πολίτες της Δράμας, να πραγματοποιηθούν οι δράσεις που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στον Δήμο Δράμας με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων. Μάλιστα επικαλέστηκε και την έλευση της Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Δράμας, κάνοντας ουσιαστικά επισήμως γνωστό ότι επίκειται η έλευσή της στη Δράμα.
Υπερ της τελικά συνδιαμορφούμενης εναλλακτικής πρότασης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: 1)Μουρβετίδης Μιχαήλ, 2)Χατζηγιάννης Αναστάσιος, 3)Τάσσου Μιχαήλ, 4)Χαραλαμπίδης Ανδρέας, 5)Τόλιου Δάντζερα Αναστασία, 6)Καψημάλης Ιωάννης, 7)Δερματίδης Ανέστης, 8)Εφραιμίδης Ιωάννης, 9)Δεμερτζής Γεώργιος, 10)Ευθυμιάδης Ιωακείμ, 11)Χαρακίδης Κυριάκος, 12)Μλεκάνης Μιχαήλ, 13)Μελισσινός Στυλιανός, 14)Σιδερά Χρυσή, 15)Μυστακίδης Ιωάννης, 16)Νικολαϊδης Φώτιος, 17)Καλαϊτζίδης Κων/νος, 18)Τσιαμπούσης Αλέξανδρος, 19)Αποστολίδης Κυριάκος, 20)Χρυσοχοϊδης Ελευθέριος, 21)Κιόρτεβε Παρθένα, 22)Μουχτάρης Γεώργιος, 23)Μήτρου Γεώργιος
Κατά της συνδιαμορφούμενης πρότασης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: 1)Καλλινικίδης Ελευθέριος (με την παρατήρηση ότι ψηφίζει την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων – δράσεων μόνο ως προς σκέλος των ημερομηνιών και των δράσεων χωρίς την εξειδίκευση των δαπανών), και 2)Καλαϊδόπουλος Κοσμάς
Σημειώνεται ότι οι δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών, απέστειλαν με e-mail την έγγραφη διαμαρτυρία τους και έκαναν γνωστή την αποχή τους από τη συνεδρίαση λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη ημέρα, σημειώνοντας ότι η Αυτοδιοίκηση Πολιτών θα είναι μαζί με τον κόσμο της εργασίας στην απεργία και ΟΧΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ