Υπογράφηκαν χθες οι πρώτες συμβάσεις ιδιωτικών έργων του Leader στη Δράμα

0
3301

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος: «Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φθάσουμε σήμερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πετύχαμε αύξηση της χρηματοδότησης κατά 115%»

Υπογράφηκαν χθες, Δευτέρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας οι πρώτες 9 από τις 53 συμβάσεις ενταγμένων προτάσεων υλοποίησης ιδιωτικών έργων που θα επιχορηγηθούν μέσω του προγράμματος Leader στη Δράμα.
Οι συμβάσεις υπογράφηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και τους ενταγμένους ιδιώτες επενδυτές, παρουσία του διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλη Χατζόπουλου. Έπεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή του συνόλου των συμβάσεων-προτάσεων ιδιωτικών έργων, έτσι ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των έργων αλλά και η κατάθεση των αιτημάτων πληρωμής.

Ο Aντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος υπογράφει τις πρώτες συμβάσεις ιδιωτικών έργων ενταγμένων στο πρόγραμμα Leader

Μιλώντας στους ωφελούμενους του προγράμματος μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν οι 53 ενταγμένες προτάσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είπε: «Θέλουμε το 2021 να μην έχει καμία σχέση με την προηγούμενη χρονιά και την υγειονομική κρίση, παρότι μετά από μία υγειονομική κρίση ακολουθεί και μία οικονομική κρίση η οποία είναι μπροστά μας. Θα το βιώσουμε όλοι με το άνοιγμα της αγοράς. Όμως εμείς, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας και του διευθυντή της κ. Μανώλη Χατζόπουλου, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας που προηγήθηκε δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φθάσουμε σήμερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να υπογράψουμε τις 53 συμβάσεις με τις επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στο Leader. H δημόσια δαπάνη είναι 6,6 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που υπέβαλαν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν 87 και μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, φθάσαμε να κριθούν θετικά οι 77 και σήμερα έχουμε διασφαλισμένα χρήματα για τις 53, ενώ υπολείπονται άλλες 23 με θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση. Για τις 23 αυτές προτάσεις κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται. Είναι σημαντικό αυτή τη χρονική στιγμή να διατεθεί χρήμα στην αγορά μας για να ανακάμψουμε. Αυτό θα γίνει με τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας (μέσω Leader, ΕΣΠΑ κλπ.). Όταν ανέλαβα ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, υπήρχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξης των 3.076.000 ευρώ. Από τότε έγινε μεγάλος αγώνας προς την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία για να φτάσουμε σήμερα η δημόσια δαπάνη να είναι της τάξης των 6,6 εκατ. ευρώ για τις 53 ενταγμένες προτάσεις. Για να επιτευχθεί, δηλαδή, η ένταξη τόσων πολλών έργων, εξασφαλίστηκε γενναία επιπλέον χρηματοδότηση 3.536.910 ευρώ, που συνιστά αύξηση της τάξης του 115%. Το ποσό αυτό με την ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 11,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα κατανέμονται στις επιχειρήσεις που καλύπτουν το σύνολο του γεωγραφικού χώρου από το Νευροκόπι μέχρι και το Παρανέστι και αφορούν σχεδόν όλες τις κατηγορίες των επαγγελμάτων».
Σημειώνεται ότι τα 53 έργα που εντάχθηκαν αφορούν διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως: διαμονή, εστίαση και αναψυχή, μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνία, οικοτεχνία και παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, πολυλειτουργικά αγροκτήματα και δασοκομικές τεχνολογίες. Συγκεκριμένα υπάρχουν επενδύσεις όπως: εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, τουριστικές επενδύσεις καταλυμάτων, αναψυκτήρια και θεματικά πάρκα, οινοποιεία, συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών, μονάδες παραγωγής χυμών και αλλαντικών, βιοτεχνίες χάρτινων και πλαστικών συσκευασιών, παραγωγή σκυροδέματος και κατασκευή μηχανημάτων και μεταλλικών κατασκευών, βιοτεχνία ζωοτροφών, συνεργεία οχημάτων, εδαφολογικά εργαστήρια, μονάδες φυσικοθεραπείας και φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και ιατρεία. Εντάχθηκαν επίσης δράσεις κατάρτισης και συνεργατικά σχήματα τα οποία θα λειτουργήσουν επικουρικά των μεμονωμένων επιχειρήσεων αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη, τη βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας των επιχειρήσεων και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την τοπική επιχειρηματικότητα.
Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν 23 προτάσεις που παραμένουν επιλαχούσες, προϋπολογισμού 5.068.687,385 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 3.002.509,98 ευρώ. Για αυτές, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες οι θετικά αξιολογημένες επενδυτικές προτάσεις συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 9.610.480,32 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!