Υψηλά ποσοστά εκπτώσεων αναμένονται σ την τοπική αγορά

0
2759

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις στη Δράμα

Εκκίνηση των φετινών χειμερινών εκπτώσεων θα έχουμε από τις 14 Ιανουαρίου στην αγορά της Δράμας με ποσοστά που θα ξεκινούν από 30 – 50% δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες μας που δεν έκαναν τις αγορές τους κατά την γιορτινή περίοδο να το πράξουν τώρα.

Η αγορά της Δράμας κατά την διάρκεια των γιορτινών ημερών που πέρασαν, όπως αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας δεν σημείωσε την προσδοκώμενη κίνηση αν εξαιρέσει κανείς δυο ή τρείς ημέρες κατά την περίοδο της γιορτής των Χριστουγέννων. Η κίνηση για την πρωτοχρονιά δεν ήταν η αναμενόμενη ενώ ικανοποιητική ωστόσο όχι στο επίπεδο που θα έπρεπε ήταν η ανταπόκριση των καταναλωτών κατά την Γιορτή Αγοράς που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.
Οι έμποροι της Δράμας πάντως περιμένουν αυξημένη κίνηση στην αγορά κατά την περίοδο των εκπτώσεων που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Τα μηνύματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι ο κόσμος περιμένει την περίοδο των εκπτώσεων για να αξιοποιήσει τις χαμηλότερες τιμές και την μεγάλη ποικιλία προϊόντων που υπάρχει στην τοπική αγορά η οποία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς είναι συγκεντρωμένη και επιλέγεται παραδοσιακά ειδικά κατα την περίοδο των εκπτώσεων.
Εντωμεταξύ Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε σχετική εγκύκλιο επισημαίνει ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Συνομοσπονδία ζητάει την προσοχή των εμπόρων ως προς την διάταξη του νόμου που απαιτεί υποχρεωτικά την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής στα διατιθέμενα προϊόντα. Η έλλειψη διπλής τιμής δεν θεραπεύεται από μόνη την ύπαρξη ποσοστού έκπτωσης, με αποτέλεσμα οι έμποροι που καταφεύγουν μόνο στην αναγραφή ποσοστού να κινδυνεύουν με αχρείαστα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι το 0,5% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις κριθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές (δηλαδή αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 10.000 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας σε σχετικές δηλώσεις επεσήμανε εξάλλου ότι «Μόλις τελείωσε μία εορταστική περίοδος, η οποία είχε δύο όψεις, ικανοποιητική κίνηση από την μία μεριά αλλά υποτονικά αποτελέσματα από την άλλη. Αντίστοιχα, μόλις ξεκινάει μία ακόμη περίοδος χειμερινών εκπτώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες ευκαιρίες και τις χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές. Οι εμπορικές επιχειρήσεις στηρίζουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους στις εκπτώσεις αυτές, ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους από την υπερφορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια, τα εργατικά κόστη, τα ενοίκια και τις άλλες πάγιες δαπάνες τους. Για να παίξουν ωστόσο οι εκπτώσεις το ρόλο τους ως θεσμός, πρέπει η Πολιτεία να τις προστατεύσει από την απελευθέρωση των προσφορών, των προωθητικών ενεργειών και από τις καταχρηστικές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευθούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και έξυπνες επιλογές από τις τοπικές αγορές τους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής τους, οι οποίες και συμφέρουσες τιμές έχουν και προσωπική εξυπηρέτηση προσφέρουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!