2ο πανελλήνιο βραβείο κέρδισε το 1ο Δημοτικό Σχολείο για το ντοκιμαντέρ «Το Μικροχώρι, το μικρό Ποντιακό χωριό»

0
3073

Για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου με τον τίτλο: «Το Μικροχώρι, το μικρό Ποντιακό χωριό».

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας κατάφερε να διακριθεί και να κατακτήσει το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες» με την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου με τον τίτλο: «Το Μικροχώρι, το μικρό Ποντιακό χωριό» στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου η Οργανωτική Επιτροπή του 4ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος. Αφού ευχαρίστησε θερμά όλες τις σχολικές μονάδες για τη στήριξή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, απέστειλε τα ειλικρινή συγχαρητήριά της σε όλα τα σχολεία και σ’ αυτά που διακρίθηκαν και σ’ αυτά που δεν διακρίθηκαν για το ζήλο τους, το μεράκι και τη δημιουργικότητα που αποτυπώνεται στις δημιουργίες των μαθητών τους.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας κατάφερε να διακριθεί και να κατακτήσει το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες» με την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου με τον τίτλο: «Το Μικροχώρι, το μικρό Ποντιακό χωριό». Ειδικότερα, οι 21 μαθητές του περσινού ΣΤ1 τμήματος του σχολείου υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Χατζηκυριάκου Γιάννη είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα να γνωρίσουν την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Επίσης, οι μαθητές αυτοί εξελίχθηκαν σε μικρούς ρεπόρτερ, καθώς ήρθαν σε επαφή με ιστορικά αρχεία και έκαναν έρευνα πάνω σε ντοκουμέντα εκείνης της εποχής. Ασφαλώς, το πιο εποικοδομητικό κομμάτι της εργασίας τους αφορούσε στην επίσκεψή τους στην Τοπική Κοινότητα Μικροχωρίου, όπου πήραν συνεντεύξεις από κατοίκους του χωριού, που είχαν ιστορικές μαρτυρίες για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των Ποντίων του χωριού τους.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η εν λόγω δράση εντάσσεται στα καινοτόμα προγράμματα που εκπονούν κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του σχολείου προς την ευρύτερη κοινωνία. Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρουν τη δυνατότητα της βιωματικής μάθησης πάνω σε θέματα τοπικής Ιστορίας με την ενεργό και αυθόρμητη συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι με συνεργατικό και συλλογικό τρόπο επιτυγχάνουν τους ειδικότερους στόχους του διαγωνιστικού μέρους.
Ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που αφορούσε την περσινή σχολική χρονιά (2019-2020), η Οργανωτική Επιτροπή παρέθεσε και ορισμένα αριθμητικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 151 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής από την Ελλάδα, την Κύπρο και σχολεία της ομογένειας (Γερμανία, Αλβανία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία). Συνολικά συμμετείχαν 9.000 περίπου μαθητές, 360 εκπαιδευτικοί ενώ κατατέθηκαν 1.140 μαθητικές δημιουργίες.
Ο Σαλπιγκτής Αλκιβιάδης, διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας δήλωσε για τη μεγάλη αυτή διάκριση: «Οφείλω, ως διευθυντής να συγχαρώ θερμά τους μαθητές του τμήματος, τους γονείς τους και τον εκπαιδευτικό του σχολείου, που με τη συλλογική τους αυτή προσπάθεια έκαναν χαρούμενους και υπερήφανους ενώ απέφεραν μια ακόμη τιμητική διάκριση στη σχολική μονάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!