«Η Δράμα είναι το μαιευτήριο του ελληνικού κινηματογράφου»
Με τη Δράμα διατηρώ μια σχέση αγάπης και το παιδί μου, ο Λευτέρης Χαρίτος, έχει περάσει από το φεστιβάλ με τέσσερις πέντε ταινίες. Εγώ γεννήθηκα στον κινηματογράφο. Νονός μου ήταν ο Φίνος. Από μωρό παιδί είμαι μέσα σε κινηματογραφικές αίθουσες. Εντούτοις, ο κινηματογράφος δεν είναι το κύριο γεγονός που με έχει τραβήξει στον κόσμο της τέχνης. Η κριτική κινηματογράφου έρχεται δεύτερη. Ξεκίνησα ως κριτικός εικαστικών τεχνών. Ακολούθως η εντρύφηση στην ποίηση. Έχω τυπώσει ήδη έξι ποιητικές συλλογές. Κάπου εκεί μέσα πάντοτε ο κινηματογράφος κρατούσε τη βέργα, ήταν από πάνω μου και μου ’λεγε «έχε με στον νου σου». Τον έχω πάντα στον νου μου τον κινηματογράφο. Ειδικά τη Δράμα την αγαπάω περισσότερο και από τη Θεσσαλονίκη. Δήλωσε σε συνέντευξη του στο documentonews, για το Φεστιβάλ Δράμας ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 42ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Κριτικός Κινηματογράφου, Συγγραφέας και μεταξύ άλλων πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Δημήτρης Χαρίτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο ανήκει και η φράση “Η Δράμα είναι το μαιευτήριο του ελληνικού κινηματογράφου” … πως αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς καλύτερα την γέννηση νέων κινηματογραφιστών από το Φεστιβάλ της Δράμας…
ΑΠΟ όσο γνωρίζουμε δεν είναι καπνιστής ο πρόεδρος. Πιθανόν η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία για τους ανθρώπους του και φυσικά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας. Δεν είναι και λίγα όσα πρέπει να συντονιστούν και βέβαια να συντονιστούν άρτια, διότι μιλούμε πλέον για έναν διεθνή θεσμό. Στον ρυθμό της έντασης του φεστιβάλ ίσως και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δημήτρης Καραμπατζάκης. Λίγο αυτό και λίγο… πιθανόν οι εκλογές που ομολογουμένως τον αδίκησαν, διότι είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα άτομα που πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όλως παραδόξως έμεινε έξω από αυτό μετά την εκλογική διαδικασία… Αλλά τελικά ποιος είπε ότι η κάλπη είναι δίκαιη… κακώς, θα λείψει από το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΜΕ δυο πανεπιστημιακά τμήματα από φέτος η Δράμα. Μεγαλύτερος ο αριθμός των φοιτητών. Μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις για την λειτουργία των σχολών της Δράμας. Αυξημένες επίσης και οι απαιτήσεις σε φοιτητική στέγη στη πόλη. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μικρό ζήτημα διαθεσιμότητας με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο οι νέοι κυρίως φοιτητές. Πάντως από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημάνθηκε χθες ότι η εγγραφή των νέων φοιτητών δηλαδή των επιτυχόντων του έτους 2019 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από Τετάρτη 18 έως και Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019. Διευκρινίσθηκε δε ότι μέσα στην ίδια προθεσμία εγγραφών (18-27 Σεπτεμβρίου) θα υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες ή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο)…
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ προμηνύεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Τετάρτης. Καταρχάς το θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ με την παύση λειτουργίας της οποίας συντάσσεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημοτικής αντιπολίτευσης και για την οποία η Δημοτική Αρχή δεν έχει αποσαφηνίσει την θέση της πλην της άποψης που έχει εκφράσει ο Λευτέρης Καλλινικίδης ότι η Δημοτική Επιχείρηση πρέπει να παραμείνει εν ζωή, για λόγους στους οποίους αναμένεται ότι να αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο… και παράλληλα το θέμα της Ονειρούπολης για τον τρόπο οργάνωσης της οποίας έχουν εκφραστεί μυριάδες απόψεις. Με την ευκαιρία να επισημάνουμε και αυτή με την οποία συμφωνούμε σε αυτή την στήλη. Ότι δηλαδή εάν η Ονειρούπολη δεν καταστεί κάποια στιγμή αυτοχρηματοδοτούμενη δεν θα μπορέσει να ανοίξει περισσότερο τον βηματισμό της …και είναι πολλά αυτά που μπορεί να επιτύχει με τον κατάλληλο σχεδιασμό.