– Αποχώρησε από το επάγγελμα το 25% των κτηνοτρόφων στη Δράμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια
– Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Αίτημα προς τον πρόεδρο τού Περιφερειακού Συμβουλίου για έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου κατέθεσαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής μας. Τα προβλήματα που οδηγούν σε συρρίκνωση του κλάδου είναι αρκετά και ο κίνδυνος αφανισμού της κτηνοτροφίας στη Δράμα και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι υπαρκτός, αν τα προβλήματα δεν λυθούν άμεσα, τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Σημειώνεται ότι μόνο στη Δράμα, λόγω των προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο, έχει αποχωρήσει από την κτηνοτροφία το 1⁄4 περίπου των κτηνοτρόφων τα τελευταία 4 χρόνια.
Σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστολής που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για σύγκλιση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης, αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Η νέα ΚΑΠ ψηφίζεται τον Δεκέμβριο και θα ισχύσει από το 2023. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι τα στοιχεία της νέας ΚΑΠ που θα μας κατοχυρώνουν, προκειμένου να μην χαθούν οι ενισχύσεις και τα δικαιώματά μας. Ζητήσαμε πολλές φορές ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές και πήραμε μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις. Πριν από λίγο καιρό, με την καταβολή των ενισχύσεών μας, αρκετοί συνάδελφοί μας έχασαν χρήματα για ακόμα μία φορά. Επομένως, θέλουμε να εξηγήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο πώς έχει η κατάσταση στην κτηνοτροφία και να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., προκειμένου να υπάρξουν πιέσεις προς την κυβέρνηση. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι σε άλλες περιοχές της χώρας οι πιέσεις των κτηνοτρόφων είναι αποτελεσματικές και οι κτηνοτρόφοι εκείνων των περιοχών πιέζουν και επιτυγχάνουν όσα επιδιώκουν, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στην περιοχή της Α.Μ.Θ., όπου οι κτηνοτρόφοι μένουν με το χτύπημα της πλάτης και τη συμπαράσταση σε ηθικό επίπεδο».
«Σε επτά χρόνια έχουμε χάσει το 50% του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρειά μας. Αναρωτιόμαστε πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Πιστεύω ότι, ειδικά στην περιφέρειά μας, που ο Περιφερειάρχης μας έχει άριστες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, θα έπρεπε ήδη να μας έχει καλέσει. Ο καιρός περνάει και σε λίγο θα είναι αργά. Την προοπτική αφανισμού της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας τη βιώνουμε ήδη. Λόγω των προβλημάτων, καθημερινά υπάρχουν συνάδελφοι που πωλούν τα ζώα τους και κλείνουν μονάδες. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους κτηνοτρόφους από τη νότιο Ελλάδα, που παίρνουν τριπλάσιες ενισχύσεις» δηλώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, που διευκρινίζει ότι στη Δράμα, μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, έχει αποχωρήσει από το επάγγελμα το 25% των κτηνοτρόφων.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Α.Μ.Θ., οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας επισημαίνουν:
«Κύριε πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.Θ. συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά την πραγματική συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας.
Τα οικονομικά προβλήματα των συναδέλφων πολλές φορές αποδεικνύονται αξεπέραστα και τους αναγκάζουν να δραπετεύσουν από την κτηνοτροφία, που είναι πια περισσότερο τρόπος ζωής και μεράκι, παρά επάγγελμα βιοπορισμού.
Οι κτηνοτρόφοι προτιμούν την αξιοπρεπή αποχώρηση από τη συσσώρευση χρεών.
Σίγουρα το οικονομικό κέρδος δεν είναι πια το βασικό κίνητρο για να γίνει ή να παραμείνει κάποιος κτηνοτρόφος.
Τα χωριά μας ερημώνουν και τα σύνορα αδειάζουν, αφού η δημογραφική συρρίκνωση του γενικού πληθυσμού, αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων, που είναι από τους λίγους κατοίκους των περιοχών αυτών, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής τους απαξίωσης.
Η χιλιοειπωμένη και πολυδιαφημισμένη διατροφική αυτάρκεια της πατρίδας μας συνεχίζει να παραμένει ένα όμορφο σύνθημα, που συνηθίζει να χρησιμοποιεί διαχρονικά και διακομματικά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., χωρίς να κάνει τίποτα για να επιτευχθεί.
Χωρίς κτηνοτρόφους και ζώα, όμως, κανένας σχεδιασμός και κανένας στόχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Οι οικονομικές ενισχύσεις της ΚΑΠ είναι από τους βασικούς πόρους των κτηνοτρόφων και φυσικά της οικονομίας της τοπικής αγοράς της περιφέρειάς μας.
Από το 2014 που προέκυψαν τα πρώτα προβλήματα με τις επιλέξιμες για ενισχύσεις βοσκοτοπικές εκτάσεις της πατρίδας μας, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.Θ. δίνουμε έναν διαρκή και μοναχικό αγώνα, για να εφαρμοστεί το δίκαιο και αυτονόητο για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας, αλλά κι ολόκληρης της χώρας.
Με την ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015, η διαχείριση των βοσκοτόπων πέρασε θεωρητικά από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ξέφυγε ποτέ μέχρι σήμερα από τη δικαιοδοσία του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Από το 2014 με τους Δήμους και μετά το 2015 με τις Περιφέρειες, το ΥΠ.Α.Α.Τ. πάντα αναζητούσε συνενόχους στη διαδικασία της εικονικής κατανομής των βοσκοτόπων, μέσω της «τεχνικής λύσης».
Η στρεβλή και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, ανάλογα με την περιφέρεια (χωρική ενότητα) όπου ανήκουν, έχει στερήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τους κτηνοτρόφους και την οικονομία της περιφέρειάς μας, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών, με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Με τον τρόπο κατανομής από το 2015 των επιλέξιμων για ενισχύσεις βοσκοτοπικών εκτάσεων, οι ενισχύσεις που στερούνται οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας επιμερίζονται στους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε καινούργιες σημαντικές αποφάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων που πήρε, αλλά δρομολογεί να πάρει και στο μέλλον ενόψει της ΚΑΠ 2021-2027, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Ζητούμε την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό, για να ενημερωθεί το σώμα από τους εκπροσώπους μας.
Σκοπός της ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η κατανόηση της σοβαρότητας του θέματος για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας και ο σχεδιασμός για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από τη διοίκηση της περιφέρειας προς την κυβέρνηση, για να αρθούν οι μέχρι σήμερα αδικίες στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας.
Η ενημέρωση αφορά: Την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας με την ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021. Την κατανομή του Εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους και αγρότες για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020. Τις επιπτώσεις των ανωτέρω στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας και στην εφαρμογή της ΚΑΠ 2021-2027.
Εκτός από τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα θέλαμε να μεριμνήσετε και για την πρόσκληση και συμμετοχή των βουλευτών της περιφέρειάς μας, στους οποίους θα κοινοποιηθεί και από εμάς η παρούσα επιστολή».