Καράβι, φορτωμένο με προσφυγικές αναμνήσεις το βιβλίο του Λεωνίδα Γαλανόπουλου

0
4001

– Μία σπάνια έκδοση για την τοπική ιστορία του Αρκαδικού βασισμένη σε ντοκουμέντα και μαρτυρίες
– Παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Αρκαδικός – των δικών μας η λαλία την ιστορίαν μαρτυρά»

Άκρως ενδιαφέρον για την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας, και όχι μόνο, αποδεικνύεται το βιβλίο του συμπολίτη μας κ. Λεωνίδα Γαλανόπουλου με θέμα την ιστορία του συνοικισμού Αρκαδικού με τίτλο: «Αρκαδικός – των δικών μας η λαλία την ιστορίαν μαρτυρά».
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Αρκαδικού με την παρουσία περισσότερων από 600 ατόμων και την παράλληλη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εξασφάλιζε ο ανοικτός χώρος. Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Μαργαρίτης και πολλοί ακόμη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, γύρω στις 20:30 το βράδυ έγινε απόδοση ποντιακών τραγουδιών από τον Κώστα Θεοδοσιάδη και τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού, με διευθυντή τον Μανώλη Παργεντάκη.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες επ’ αφορμή του βιβλίου από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Λευτέρη Καλλινικίδη, ενώ για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησαν ο κ. Παναγιώτης Σελβιαρίδης, καθηγητής νευροχειρουργικής Α.Π.Θ, και η κα Μαρία Κοσσυφίδου εκπαιδευτικός. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης μίλησε και ο συγγραφέας του βιβλίου, Φαρμακοποιός και επί πολλά χρόνια αναμεμειγμένος με τα κοινά στον Δήμο της Δράμας, κ . Λεωνίδας Γαλανόπουλος.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το βιβλίο του ο κ. Λεωνίδας Γαλανόπουλος επεσήμανε ότι η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε την περίοδο 1974 -1975, οπότε και άρχισε τις καταγραφές όλων των κατοίκων – προσφύγων του Αρκαδικού. Η καταγραφή αυτή που έγινε σε κασέτες της εποχής, διήρκεσε περίπου 4 – 5 χρόνια. Το υλικό που αποτυπώθηκε σε χαρτί ήταν ο κορμός για την συγγραφή του βιβλίου που ολοκληρώθηκε το γύρω στο 2016 και τελικά εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα από την ΔΕΚΠΟΤΑ.
«Το βιβλίο ξεκινά από την ιστορία του Πόντου και τον τρόπο ζωής των κατοίκων εκεί. Σε κάθε αναφορά και σε κάθε ενότητα περιγράφεται ο τρόπος ζωής των κατοίκων αρχικά στον Πόντο και αργότερα στη Ρωσία, όπου κατέληξαν αργότερα πολλοί πρόσφυγες από τον Πόντο. Το βιβλίο επίσης περιγράφει τις συνθήκες προσαρμογής των προσφύγων όταν έφθασαν στη Δράμα, τη δημιουργία του πρώτου σχολείου και της εκκλησίας στο Αρκαδικό. Περιγράφονται στιγμές από την ψυχαγωγία, τη λατρευτική ζωή των προσφύγων κ.ο.κ.» σημειώνει ο Λεωνίδας Γαλανόπουλος.
Μέσα από το βιβλίο ο συγγραφέας δεν αγγίζει μόνο τους λόγους της προσφυγιάς αλλά αναλύει το θέμα της Γενοκοτονίας των Ελλήνων στον Πόντο αλλά και της άγνωστης Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου στη Ρωσία, από το 1937 στα στρατόπεδα εξορίας της Σιβηρίας. «Στο βιβλίο περιγράφεται και η δεύτερη προσφυγιά των Ποντίων, που το 1939 έφθασαν από την Ρωσία στην Ελλάδα και στο Αρκαδικό» επισημαίνει ο κ. Γαλανόπουλος.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι είναι σημαντικό να σταθεί κανείς και στον τίτλο του βιβλίου και στην φράση «των δικών μας η λαλία» που παραπέμπει στις ηχογραφημένες συνεντεύξεις που έκανε ο ίδιος με τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, ντοκουμέντα στα οποία βασίστηκε αργότερα το βιβλίο που έχουμε σήμερα.
«Το σημαντικότερο ίσως από όλα στο βιβλίο, είναι οι ιστορίες των 80 οικογενειών του Αρκαδικού και τα γενεαλογικά δέντρα τους με περιγραφικό υλικό. Επίσης, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει όλο το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις οικογένειες του Αρκαδικού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση του βιβλίου από την ΔΕΚΠΟΤΑ, διατέθηκαν ορισμένα αντίτυπα στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αρκαδικού και στην Εκκλησία. Το επόμενο διάστημα το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο και στα βιβλιοπωλεία, όπως επεσήμανε στα «Χ» ο συγγραφέας, που έχει δωρίσει τα δικαιώματα του βιβλίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αρκαδικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!