Κριτική παρουσίαση του Βιβλίου «Δεξιότητες Ζωής»

0
2482

Της Δέσποινα Μουτσανίδου, Ειδικής Παιδαγωγού Προσχολικής Αγωγής

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο “Δεξιότητες Ζωής” του ακούραστου εργάτη της επιστήμης της ψυχολογίας Λάζαρου Βλαχόπουλου, από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος.
Ως προς την εμφάνιση είναι ένα καλόγουστο βιβλίο, έχει ωραίο μέγεθος, ωραία χρώματα. Το κόκκινο της γραμματοσειράς του τίτλου τονίζει το περιεχόμενο, το πράσινο του δέντρου προκαλεί ηρεμία. Δημιουργεί την αίσθηση (ορθά όπως αποδείχθηκε) πως θα εστιάσει στο πρόβλημα και στο τέλος θα δώσει και λύσεις. Ο αριθμός των σελίδων του ικανοποιητικός (135 στον αριθμό), “τόσο όσο”. Ούτε πολύ λίγες ώστε να πει κάποιος “τι πήρα; με τα χρήματα που έδωσα”, ούτε “πολύ μεγάλο βιβλίο, πώς θα το διαβάσω;” Κρατιέται εύκολα, δεν είναι βαρύ, το παίρνει κανείς μαζί του, στην τσάντα, για να το διαβάσει στο μετρό από και προς τη δουλειά του, στο πάρκο κτλ. Η εύστοχη εικονογράφηση καθώς και τα ρητά στην αρχή κάθε κεφαλαίου δίνουν μια ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενό του και το εμπλουτίζουν ευχάριστα.
Ως προς το περιεχόμενο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Είναι καλογραμμένο. Ο λόγος του είναι επιστημονικός, αλλά απλός και κατανοητός. Διαβάζεται πολύ ευχάριστα τόσο από τους μυημένους στην επιστήμη της ψυχολογίας όσο και από τους αμύητους. Είναι χωρισμένο σε αυτόνομα κεφάλαια. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει κάποιος την ανάγνωση από την αρχή και να περιμένει να διαβάσει πολλές σελίδες μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει. Αντίθετα, μπορεί να ξεκινήσει από όποιο κεφάλαιο επιθυμεί, όποιο έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη να διαβάσει πρώτο. Εγώ για παράδειγμα διάβασα το κεφάλαιο της διαχείρισης του θυμού περισσότερες από μια φορές γιατί με ενδιέφερε περισσότερο.
Το κάθε κεφάλαιο αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης, είναι αρκετά αναλυτικό, αλλά όχι τόσο ώστε να κουράζει τον αναγνώστη και να αναρωτιέται πότε θα τελειώσει. Αυτό το βιβλίο δεν το διαβάζει κανείς απλά, αλλά το μελετάει. Δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη – μελετητή να ενημερωθεί, να προβληματιστεί, και να ανακαλύψει πράγματα.
Ο λόγος είναι πολύ περιεκτικός. Περιέχει γενικά στοιχεία που βοηθούν τον αναγνώστη να αναγνωρίσει το συναίσθημα (και όχι μόνο – ο χρόνος π.χ. δεν είναι συναίσθημα). Έχει τις ερωτήσεις που τον βοηθούν να εμβαθύνει περισσότερο και ο καθένας να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα.
Οι ερωτήσεις είναι ανοιχτές, του τύπου: «Τι πιστεύετε; Τι θα μπορούσατε;» κτλ. μας βοηθούν ακόμη περισσότερο να εμβαθύνουμε και να προβληματιστούμε πάνω στη δική μας περίπτωση. Θα μπορούσα με λίγα λόγια να τις χαρακτηρίσω ως ασκήσεις αυτογνωσίας. «Αν δεν αναγνωρίσεις σε βάθος το πρόβλημά σου πώς θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις;»
Τέλος, είναι οι τρόποι αντιμετώπισης που προτείνονται και ο τρόπος που παρουσιάζονται αυτοί οι τρόποι. Σαν προτάσεις. Αν πεις σε κάποιον «κάνεις λάθος, μη σκέφτεσαι έτσι, μην αντιδράς έτσι», σίγουρα θα περάσει στην αντεπίθεση. Οι τρόποι που προτείνει ο συγγραφέας παρουσιάζονται πολύ ωραία, πολύ ευγενικά, με τις κατάλληλες λέξεις. Ξεκινούν σιγά – σιγά και κλιμακωτά, όσο για τις ερωτήσεις που κάνει, είναι και αυτές με τον τρόπο τους προτάσεις βοηθούν όμως τον αναγνώστη ώστε μόνος του να δώσει την απάντηση. Όπως στις αρρώστιες του σώματος, έτσι και στης ψυχής, ο ίδιος ο οργανισμός θα δώσει την εκκίνηση στους μηχανισμούς ίασης.
Ο αναγνώστης εισάγεται σιγά – σιγά και αναγνωρίζει το δικό του αρνητικό συναίσθημα – πρόβλημα και αφού το κατανοήσει σε βάθος, αρχίζει να το επεξεργάζεται και με τη βοήθεια των τρόπων που προτείνει, αν το θελήσει, θα αρχίσει να το αντιμετωπίζει. Δεν προτείνει απλά τρόπους αντιμετώπισης, αλλά στην ουσία στάσεις ζωής που θα βοηθήσουν τον καθένα και σήμερα και πάντα. Οι ασκήσεις δεν πάντα τόσο εύκολες ή τόσο απλές όσο φαίνονται αρχικά, από την άλλη όμως επαφίεται σε μας αν και πως θα τις κάνουμε. Φυσικά όσο περισσότερο ασχοληθεί κάποιος τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κέρδος του.
Συνολικά είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, χρήσιμο σε όλους και εύχομαι ολόψυχα και ειλικρινά να είναι καλοτάξιδο και να έχει και συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ