Καμπανάκι από το τμήμα Κτηνιατρικής Δράμας.
Επιβεβλημένες οι απολυμάνσεις και οι εντομοκτονίες των ζώων.
Μιλάει στα «Χ» ο κ. Αν Παπαδούδης, προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας.
Ανησυχητικό πρόβλημα προέκυψε με κρούσματα καταρροϊκού πυρετού ο οποίος εντοπίστηκε σε αιγοπρόβατα κτηνοτροφικής μονάδας του Νευροκοπίου. Ο εντοπισμός της ζωονόσου, η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, έθεσε σε επαγρύπνηση τα στελέχη του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας και τους κτηνοτρόφους του Νομού, καθώς είναι πολύ πιθανόν να εντοπιστούν κρούσματα της ασθένειας και σε άλλες περιοχές, όπως επεσήμανε στα «Χ» ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας κ. Ανέστης Παπαδούδης.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε μέρος του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφικής μονάδας αιγοπροβάτων που βρίσκεται στην Εξοχή. Κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν σε 6-7 από τα 200 περίπου αμνοερίφια της μονάδας. Τα ζώα που εντοπίστηκαν να πάσχουν από την ασθένεια είναι σε γενικές γραμμές καλά, αλλά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και έχουν διακόψει την παραγωγή γάλακτος. Μετά τη διαπίστωση των περιστατικών, το τμήμα Κτηνιατρικής Δράμας θα προχωρήσει σε λήψη μέτρων όχι μόνο για τη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα αλλά και για τις υπόλοιπες σε ολόκληρο τον Νομό Δράμας. Στα μέτρα αυτά εντάσσονται ο περιορισμός της μετακίνησης των ζώων που θα πρέπει πλέον να είναι ελεγχόμενες καθώς και η λήψη μέτρων απεντόμωσης και ψεκασμού των χώρων ενσταυλισμού και των ζώων γιατί η μετάδοση της ασθένειας γίνεται από μικρά έντομα.
Σε ανάλογο πρόβλημα που είχε προκύψει στο ζωικό κεφάλαιο του Νομού Δράμας το 2014, είχαν παρουσιαστεί μεγάλες απώλειες στους κτηνοτρόφους, καθώς νόσησαν χιλιάδες πρόβατα. «Το πρόσφατο περιστατικό σε μονάδα της Εξοχής δείχνει ότι τα συμπτώματα τώρα είναι πολύ πιο ήπια και οι αλλοιώσεις είναι πιο εντοπισμένες και δεν έχουμε θανάτους ζώων σε αντίθεση με το 2014» επισημαίνει στα «Χ» ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Δράμας, που σπεύδει να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να κάνουν εντομοκτονίες.
Τα έντομα που μεταφέρουν την νόσο δεν πετούν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 6-7 χιλιομέτρων, αλλά εάν παρασυρθούν από τον αέρα, μπορεί να μεταφερθούν και σε αποστάσεις που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα.
Εστίες της νόσου είχαν εντοπιστεί στα Σκόπια πριν από 1,5 περίπου μήνα. Στη συνέχεια, μέσω των εντόμων η νόσος μεταφέρθηκε στη Δυτική Μακεδονία και σήμερα υπάρχουν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, την Πέλλα και τη Δράμα.
«Η εν λόγω ασθένεια προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και πολύ λιγότερο τις αίγες, ενώ τα βοοειδή περνούν την ασθένεια υποκλινικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα, παρόλα αυτά τα ζώα παραμένουν φορείς της νόσου» τονίζει ο κ. Αν. Παπαδούδης και προσθέτει ότι «όσοι κτηνοτρόφοι έχουν μυρικαστικά, δηλαδή βοοειδή ή αιγοπρόβατα θα είναι καλό να ψεκάσουν τα ζώα τους. Στα βοοειδή εφαρμόζουμε ήδη ένα πρόγραμμα επιτήρησης κάνοντας δειγματολοψίες αίματος ανά περιοχές. Για τα αιγοπρόβατα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες εστίες της νόσου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα ζώα και κυρίως στα πρόβατα, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.