Κτηνοτρόφοι της Δράμας στα «Χ»: Ούτε στο 60% των ζημιών οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

0
21020

– Κινητοποίηση και διαμαρτυρία χθες από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας στην Καβάλα
– Κ. Ακριτίδης στα «Χ»: «H νομοθεσία που αφορά τον ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένη»
– Χ. Τσέρνιος: «Φθάσαμε στο σημείο να μην δηλώνουμε τις ζημιές, γιατί ξέρουμε ότι δεν θα αποζημιωθούμε»


 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες Τρίτη 22/02 στις 11 π.μ. στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από τη Δράμα και την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνεχίζοντας τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που έγινε στην Κομοτηνή.
Τα προβλήματα που μετέφεραν και σε σχετικό ψήφισμα τους ήταν εστιασμένα, αυτή τη φορά, στον ΕΛΓΑ. Αφορούσαν τα προβλήματα στις εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ της Καβάλας, τα πολύ μικρά ποσοστά αποζημιώσεων σε σχέση με τις ζημιές και το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Μάλιστα, όπως λένε εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Δράμας, το πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ της Καβάλας είναι μεγάλο.

«Η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε περίπτωση ζημιάς» δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης, και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ενώ είχε πει ότι θα κάνει αλλαγές, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Εμείς στην ουσία ασφαλίζουμε στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο, αλλά από μία ηλικία και πάνω τα ζώα δεν αποζημιώνονται. Έχουμε πολλά θέματα, όπως με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που δεν φτάνουν ούτε καν το 60% της ζημιάς. Ειδικά το κατάστημα της Καβάλας θεωρούμε ότι είναι από τα ελάχιστα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα που μόνο εισπράττει από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, χωρίς να είναι ανταποδοτικό όταν πάθουμε ζημιές. Για αυτό και έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να καλούμε τον βουλευτή, ώστε ο εκτιμητής να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αν είναι δυνατόν. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτή η κατάσταση υπάρχει τουλάχιστον για μία πενταετία τόσο στον κτηνοτροφικό τομέα όσο και κυρίως στον αγροτικό τομέα, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες καταστροφές. Οι παραγωγοί πληρώνουν μόνο εισφορές προς τον ΕΛΓΑ.
Το θέμα το έχουμε θέσει και προς τον κύριο Λυκουρέντζο του ΕΛΓΑ. Γνωρίζει ότι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στον ΕΛΓΑ Καβάλας. Όπως μας είχε πει στην τηλεδιάσκεψη, υπάρχουν ανάλογα θέματα και σε μερικά ακόμα σημεία της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, δεσμεύτηκε να γίνει εκσυγχρονισμός στον ΕΛΓΑ, με συστήματα απευθείας εκτίμησης online, προκειμένου να μην κάνει λάθος ο εκτιμητής ή να μην υπάρχει δόλος στην εκτίμηση. Όμως, από όλα όσα είπε στο σχεδιασμό για την προστασία των παραγωγών, δεν έχει γίνει τίποτα.
»Η κινητοποίηση διοργανώθηκε όχι μόνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με τον ΕΛΓΑ της Καβάλας, αλλά και γενικότερα θέματα, όπως οι πολλές εισφορές και η μικρή αποζημίωση που παίρνουμε όταν έχουμε ζημιές. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχει αλληλοεκτίμηση και εμπιστοσύνη προς τις υπηρεσίες της πολιτείας. Όταν οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις ζημιών μετά τις εκτιμήσεις δεν θα αποζημιωθούν, τότε, δυστυχώς, πολλοί δεν φωνάζουν τους εκτιμητές, γιατί θα πρέπει να καλύψουν και τα έξοδα μετακίνησής τους. Ειλικρινά, η νομοθεσία που αφορά τον ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένη. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε να γίνουν διαμαρτυρία και ομιλίες από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων στον ΕΛΓΑ της Καβάλας. Είναι η συνέχεια στις διαμαρτυρίες που έχουμε κάνει στην Κομοτηνή, στον Περιφερειάρχη, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει πολύ γρήγορα και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αλλά και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια, για να δρομολογηθούν αυτές οι αλλαγές. Τώρα και όχι μετά από 20 χρόνια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, κ. Χρήστος Τσέρνιος, σημείωσε στα «Χ» ότι ένας από τους λόγους της χθεσινής κινητοποίησης ήταν και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, και πρόσθεσε: «Ειδικά οι κτηνοτρόφοι φθάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και να μην δηλώνουμε τα ζώα μας πλέον, γιατί ξέρουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε και τα έξοδα μετάβασης του εκτιμητή του ΕΛΓΑ για την ζημία. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της δήλωσης της ζημιάς, γιατί ξέρουν ότι δεν θα αποζημιωθούν. Με την ίδια λογική, δεν γίνονται και ενστάσεις για τις εκτιμήσεις, γιατί οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι κατά 99% δεν θα γίνει αποδεκτή. Αυτό γίνεται κυρίως στον ΕΛΓΑ της Καβάλας που έχει αρμοδιότητα και για τη Δράμα. Από την άλλη πλευρά, και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή. Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και να στελεχωθεί με πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, και οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνονται με πιο σύγχρονες μεθόδους».

 

Η παράδοση του ψηφίσματος, που έγινε μετ’ εμποδίων
Το ψήφισμα που κατάρτισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. χθες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Καβάλα, παραδόθηκε μετ’ εμποδίων στα γραφεία του ΕΛΓΑ, αφού, όπως είπε ο κ. Τσέρνιος, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας δεν έβγαιναν από το κτήριο για να το παραλάβουν, φοβούμενοι ίσως επεισόδια, αν και η κινητοποίηση ήταν απολύτως ειρηνική. Το γεγονός προκάλεσε δυσαρέσκεια στους παραγωγούς, που θεώρησαν ότι η υπηρεσία δεν τους υπολογίζει, αν και οι ίδιοι πληρώνουν, και μάλιστα αδρά, τις εισφορές τους.

Το ψήφισμα ανέφερε τα εξής:
«Εμείς οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας ως προς τις κατά καιρούς άδικες εκτιμήσεις των στελεχών του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας για τις πληττόμενες από καιρικά φαινόμενα καλλιέργειές μας, καθώς και για τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου.
Παρά τις επανειλημμένες διαφωνίες μας για τα πορίσματα των εκτιμήσεων αλλά και την μέχρι πρότινος ψύχραιμη στάση που διατηρήσαμε, δεν διαπιστώσαμε την παραμικρή βελτίωση ως προς την αντικειμενικότητα.
Να διευκρινίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας όπου ασφαλίζουμε υποχρεωτικά τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο αγρότες και κτηνοτρόφοι και θέλουμε τον ΕΛΓΑ δυνατό και σύγχρονο ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να αποζημιώνει όλους εμάς, όποτε πλήττονται οι καλλιέργειες και τα ζώα μας, αντικειμενικά και άμεσα.

Απαιτούμε:
-Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμβαδίζει με τα τωρινά καιρικά δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε, καθώς και με τα σύγχρονα μοντέλα καλλιέργειας και εκτροφής.
-Στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό ανά είδος καλλιέργειας και εκτροφής, το οποίο θα πραγματοποιεί τις εκτιμήσεις με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις.
-Κατάργηση της οριζόντιας ασφάλισης, με εξατομίκευση των ασφαλιζόμενων κινδύνων, ανάλογα με τις ανάγκες ασφάλισης και το είδος καλλιέργειας και εκτροφής, καθώς και επέκταση των ασφαλιζόμενων κινδύνων.
-Εκσυγχρονισμό στις διαδικασίες εκτίμησης με ηλεκτρονικά μέσα για αμεσότητα και διαφάνεια των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια στρέβλωσης των εκτιμήσεων.
-Να θεσπιστούν και στη δική μας Περιφέρεια σύγχρονοι τρόποι Ενεργητικής Προστασίας από χαλαζοπτώσεις και παγετούς.

Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να συμμετέχει στη συνάντηση που έχει αιτηθεί ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. με τον Υπουργό Α.Α.Τ. και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Κομοτηνή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ