Ο δικός μας Κώστας Αποστολίδης, o Ιδρυτής και Πρόεδρος της Raycap, στους πενήντα (50) πρωταγωνιστές της ανάκαμψης

0
16319

Της Νόρας Κωνσταντινίδου

Σε μια από της κυριακάτικες εφημερίδες των Αθηνών με εμφανή ημερομηνία 28 Ιουνίου 2020, κυκλοφόρησε ως ένθετο, σε μαύρο ιλουστρασιόν χαρτί στο εξώφυλλο, ειδική έκδοση βιβλίου με 120 σελίδες και πενήντα στον αριθμό φωτογραφίες ανδρών και γυναικών επίσης στο εξώφυλλο, με κυρίαρχο τον τίτλο: «Οι πρωταγωνιστές της Ανάκαμψης». Στην τρίτη σελίδα του εντύπου γράφονται και σηματοδοτούνται ως χρήσιμοι μελλοντικοί στοχασμοί και εκτίθενται με μέτρο και γνώση, όχι ευχολόγια αλλά οράματα ως επιτακτικές παρορμήσεις, όπως το φιλικά ομαδικό «εμπρός παιδιά». Για τον λόγο αυτό, οι πρώτες συστάσεις αποκτούν προτεραιότητα με την προσοχή σε επίταση την ώρα του διαβάσματος όπως: «Σημαντικά ονόματα στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα καταθέτουν την άποψή τους σε αυτή την ειδική έκδοση. Όλοι συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε τροχιά ανάκαμψης. […] Τη συνταγή, όμως, περιμένουμε να τη δώσουν οι άνθρωποι που ξέρουν σε βάθος την ελληνική αγορά και πραγματικότητα, οι πρωταγωνιστές δηλαδή της ανάκαμψης».
Ανάμεσα στους πενήντα πρωταγωνιστές της ανάκαμψης και η φωτογραφία του Ιδρυτή και Προέδρου της Raycap, κ. Κώστα Αποστολίδη. Του δικού μας Αποστολίδη, όπως περίτρανα και πολλές φορές απέδειξε με την κοινωνικοποίηση του ή και με την ταύτισή του με τους πολίτες της Δράμας από διαφορετικές κοινωνικές βαθμίδες. Υπολογίζεται, χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό, πως θα μπορούσε να έχει συνεργάτες του εργάτες, δασεργάτες, καπνοπαραγωγούς και οινοπαραγωγούς, καλλιεργητές σε διάφορα είδη καρπών στον εύφορο κάμπο της Δράμας (όπου και «δόντια ταύρου», αν σπείρει κανείς, φυτρώνουν). Όλοι αυτοί τώρα και από πάντα καμαρώνουν για τον Δραμινό μπροστάρη τους. Με περισσή υπομονή αναμένουν την ώρα του θαύματος για την επανεκκίνηση της αγοράς, μελετώντας σημάδια κάθε πρωί στο αυγινό φως, πριν φανεί ο Ήλιος. «Πριν η Ηώς σηκωθεί από το κρεβάτι του μεγαλόπρεπου Τιθωνού, θα λέγαμε, για να φέρει φως σε θεούς και ανθρώπους». Η προσδοκία που γνωρίζει να χαμογελά στους ανθρώπους δεν απουσιάζει σε αυτό που από καταβολής κόσμου λέγεται αναμονή για το καλύτερο. Ωραία, καθώς φαίνεται, είναι τα ποιητικά μυθολογήματα. Ωστόσο, κι από πάντα «Άγιε Νικόλα βόηθα, κούνα και τα χέρια σου».
Ο Κώστας Αποστολίδης στο κείμενό του που φέρει τίτλο: «Μια άλλη Ελλάδα, αθόρυβη και εργατική» δίνει το δικό του στίγμα περιγράφοντας το όραμα και το σχέδιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η λέξη «αθόρυβη» με το αρχικό στερητικό άλφα θυμίζει πολλά. Πρώτα-πρώτα, τη στέρηση αγαθών, αναγκαίων για τη ζωή, όπως αποστερήθηκε για τέσσερις φορές ο ελληνισμός ως και το ψωμί, με συνακόλουθη την πείνα στην πορεία του εικοστού αιώνα. Αλλά τη μεγάλη παγκόσμια πείνα του 1929-1932 την προσπέρασε αθόρυβα. Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης επαινεί τους πρόσφυγες του ‘22 στη Μακεδονία που ξεχέρσωσαν με τα χέρια τους τη γη και η στέρηση των τροφίμων που προκάλεσε την παγκοσμιοποίηση της πείνας στην Ελλάδα δεν άφησε σημάδια αλγεινά. Η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της εξαιτίας της εντατικής καλλιέργειας του εδάφους, ως και αυτοί που έγραψαν μεροκάματα στους βάλτους και στα αποξηραμένα τενάγη.
Εξάλλου, ο κύριος Αποστολίδης συχνά, ίσως και καθημερινά, ανανεώνει τα διαπιστευτήριά του για την πλουτοπαραγωγική σήμανση του κάμπου του Νομού Δράμας. Όσες φορές τα πρωινά καθήμενος στην πλαγιά του Φαλακρού, όπου οι κεντρικότερες εγκαταστάσεις της Raycap του χαρίζουν οι ποικιλίες από τις φυτείες στον κάμπο ελπίδες στα όνειρα, ο επιστήμονας γίνεται ευάλωτος στην εγκαρτέρηση της αλλαγής προς το καλύτερο. Ο ίδιος πάλι που διαθέτει καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα, καθώς ατενίζει στο βάθος τα σπαρτά στην πεδιάδα της Δράμας, ο καφές στο φλιτζάνι του χάνει την πικράδα του. Γίνεται γλυκύτερος, όσο οι στίχοι του Κωστή Παλαμά του θυμίζουν τα ποτάμια στη Μακεδονία: «Ποτάμια ντελιπόταμα τη θρέφουν και τη ζουν τη χώρα» γράφει ο ποιητής της Φλογέρας του Βασιλιά. Η παρουσία των ποταμών στον Νομό Δράμας αποτελεί πλεονέκτημα και ως πλεονεκτήματα εισπράττονται από τους Μακεδόνες οι προσφορές στις τέσσερις ζεύξεις ποταμών που κατέχει. Πλουσιοπάροχα δωρίσθηκαν τα δώρα της φύσης στη Δράμα.
Ίσως γι’ αυτό, και γιατί ίσως; Σίγουρα γι’ αυτό, ο δικός μας Κώστας Αποστολίδης μοιράζει τη χαρά της συμμετοχής του στους πενήντα κορυφαίους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων μαζί με άλλους Δραμινούς. Εσπευσμένα αναφέρει τα ονόματα άλλων επιχειρηματιών που είναι συντοπίτες του και δίνει στο μονοσέλιδο κείμενό του οικουμενικές διαστάσεις κι ας ανέφερε το ΙΟΒΕ πως ο Νομός της Δράμας είναι ο φτωχότερος της Ελλάδος. Αλλά οι λέξεις ανεμοπούλια είναι και αν παρ’ ελπίδα χάνονται μένει τουλάχιστον η ευανάγνωστη προτροπή του τέλους του κειμένου του: «Προσπαθούμε να πείσουμε όλους ότι η προσπάθεια αυτή αφορά όλους μας και όχι μόνο μερικούς».
Η αθέατη πόλη, η Δράμα, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, αγάπησε και ευεργέτησε, μπορεί να γίνει θεατή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!