Ο ρόλος των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης στην προάσπιση της Δημοκρατίας

0
3980

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Βουλευτή Δράμας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Ο ρόλος του Τύπου στη Δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητος. Ο Τύπος αποτελεί συστατικό της στοιχείο. Το άρθρο 14 του Συντάγματος έρχεται να το επιβεβαιώσει κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο. Άλλωστε, το γεγονός ότι θεωρείται και προσφωνείται «4ης Εξουσία» αποτυπώνει το ειδικό του βάρος και την μεγάλη σημασία της αποστολής του όσον αφορά τον έλεγχο της εξουσίας και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Ειδικά όμως για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, αυτό το ειδικό βάρος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Και τούτο γιατί τα περιφερειακά ΜΜΕ εκτός από τα μείζονα ζητήματα, που απασχολούν το σύνολο της Κοινωνίας, καταγράφουν και αναδεικνύουν και τα ιδιαίτερα, ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές κατά πολύ αμεσότερο και ίσως δραστικότερο τρόπο.
Τα ΧΡΟΝΙΚΑ όπως και οι άλλες τοπικές εφημερίδες αποτελούν τον «στίβο» της δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις, αντικρουόμενες προσεγγίσεις και αποκλίνουσες αναλύσεις. Και όλη αυτή η ειδησεογραφία, η αντιπαράθεση και η διαφορά, ρίχνει φως στα θέματα «χαμηλής έντασης», που φυσικά απασχολούν μόνον την τοπική κοινωνία και που έχουν άμεση σημασία για τους Πολίτες της Δράμας, εν προκειμένω. Ο Περιφερειακός Τύπος καταγράφει τον παλμό της Περιφέρειας, τον καθιστά μέρος της Ιστορίας και δίνει στους πολίτες δυνατότητα και λόγο συμμετοχής στο γίγνεσθαι της Κοινωνίας. Και ακριβώς αυτό αποτελεί τη μεγάλη συνεισφορά του τοπικού τύπου στην προάσπιση της Δημοκρατίας. Δημιουργεί και ενισχύει στους Πολίτες την αίσθηση του “συνανήκειν”, τους αναγοτρεύει σε ενεργό τμήμα του ευρύτερου συνόλου, τους ενημερώνει και τους διαπαιδαγωγεί στην αντιμετώπιση των δικών τους άμεσων, καθημερινών προβλημάτων.
Τα ΧΡΟΝΙΚΑ ως μια περιφερειακή εφημερίδα που σέβεται τον εαυτό της και τιμά τον ρόλο της, φωτίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, χτίζουν μαζί τους μια αδιαμεσολάβητη και προσωπική σχέση και αναδεικνύουν, καταγράφουν και επισημαίνουν πλευρές της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής πλευράς της Πόλης. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά για μια δραστηριότητα με κυρίαρχη την κοινωνική διάσταση, αυτήν της καταγραφής και ενημέρωσης. Ουσιαστικά η εφημερίδα συνομιλεί με όλη τη Δραμινή Κοινωνία, επηρεάζεται απ’ αυτήν αλλά και την επηρεάζει ανάλογα.
Σήμερα στην εποχή της κυριαρχίας του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των υπόλοιπων σύγχρονων μορφών επικοινωνίας ο Περιφερειακός Τύπος προσαρμόζεται στις εξελίξεις και αποκτά ψηφιακή διάσταση. Έτσι αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών και έτσι συνεχίζει να υπηρετεί τον ρόλο του. Έτσι, τέλος, μπορεί να αποτελέσει την κοινή μνήμη, το “τοπόσημο” της πόλης, το σημείο αναφοράς της, στοιχεία που τον καθιστούν καθοριστική παράμετρο και της Πόλης και των Πολιτών.
Υ.Γ. Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την εκδημία του ιδρυτή των ΧΡΟΝΙΚΩΝ αλλά και επιστήθιου φίλου μου Νίκου Σιμόπουλου. Όταν η δ/νση της εφημερίδας μού ζήτησε να γράψω για τον ρόλο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης στην προάσπιση της Δημοκρατίας, χαμογέλασα….. σκέφτηκα ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αναφερθώ στην επέτειο αλλά και να τιμήσω τη μνήμη του Φίλου μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!