Οι νεότερες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων (Μέρος Β’)

1
7857

του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου  Αχιλλέας Παπαδόπουλος


 

Μέρος Β’

Οι υπερτασικοί, με πίεση πάνω από 180/110 mmHg, πρέπει να λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή ανεξάρτητα του συνολικού τους καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για  αυτούς με πίεση πάνω από 140/90 mmHg, εάν έχουν και άλλους παράγοντες υψηλού κινδύνου. Στους υπερτασικούς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο η φαρμακευτική θεραπεία θα πρέπει να εξετάζεται σαν επιλογή, όταν η πίεση είναι πάνω από 140/90 mmHg, ενώ σε αυτούς με χαμηλό προς μέτριο κίνδυνο πρέπει να προηγούνται οι αναφερθείσες υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις και η φαρμακευτική θεραπεία να εξετάζεται μόνο σε αυτούς στους όποιους δεν θα μειωθεί αποτελεσματικά η πίεση. Ο στόχος είναι κάτω από 140/90 mmHg σε όλους τους θεραπευμένους υπερτασικούς ηλικίας άνω των 60 ετών. Στα πρόσωπα άνω των 60 ετών, που πριν τη θεραπεία η συστολική τους πίεση είναι πάνω από 160 mmHg, στοχεύουμε τιμές ανάμεσα στα140 και 150 mmHg, ενώ στα πρόσωπα άνω των 80 ετών , ὁ στόχος είναι ίδιος μόνο εάν είναι σε καλή φυσική και νοητική κατάσταση.

Γενικά, στους εύθραυστους ηλικιωμένους η αντιυπερτασική αγωγή πρέπει να χορηγείται με προσοχή και ως προς τον αριθμό των φαρμάκων και ως προς τον στόχο της πίεσης. Αυτά επειδή οι φαρμακευτικές παρενέργειες είναι συχνότερες και η απότομη πτώση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, π.χ. επεισόδια απώλειας συνειδήσεως και τραυματισμών. Όσο σημαντική όμως και να είναι η αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης και της αρτηριακής υπέρτασης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πιο αποτελεσματική, σε σχέση με το κόστος της, παρέμβαση για  τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις από μελέτες για  την αξία της συμβουλευτικής παρέμβασης, της θεραπείας με υποκατάστατα νικοτίνης, της βουπροπιόνης, της βαρενικλίνης και συνδυασμού των παραπάνω. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά θα πρέπει να κυκλοφορούν με τους ίδιους εμπορικούς περιορισμούς που φορούν και τα τσιγάρα. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο και, επομένως, υπάρχει ανάγκη να προστατευτούν από αυτό οι μη καπνιστές. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και πρέπει να υποβάλλονται σε επιθετική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου.

Ἡ συστολική τους πίεση πρέπει να είναι χαμηλότερη από 140 mmHg και σε κάποιους επιλεγμένους ασθενείς χαμηλότερη κι από 130 mmHg, αφού αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού, αμφιβληστροειδοπάθειας και λευκωματουρίας, δηλαδή νεφρικής βλάβης. Αντίστοιχα, επιθετική πρέπει να είναι και η μείωση της χοληστερόλης. Όλοι οι διαβητικοί άνω των 40 ετών και επιλεγμένοι νεότεροι με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο συνιστάται να λάβουν υπολιπιδαιμική αγωγή με στατίνες. Ἡ επιθετική αντιμετώπιση του αυξημένου σακχάρου με ινσουλίνη και αντιδιαβητικά δισκία μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας και λευκωματουρίας και λιγότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι θεραπευτικοί στόχοι της ρύθμισης του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να είναι πιο ελαστικοί στους εύθραυστους και ηλικιωμένους διαβητικούς, καθώς και σε αυτούς που έχουν ήδη εκδηλωμένη καρδιαγγειακή νόσο ή πάσχουν εδώ και πολλά χρόνια από το σακχαρώδη διαβήτη.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη στην εποχή μας αποτελεί σημαντική πρόκληση για κάθε σύστημα υγείας παγκοσμίως και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με μείωση του σωματικού βάρους, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών παίζουν κυρίαρχο ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω, ότι η σωστή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, αλλά και στην πρόληψη πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως για παράδειγμα του καρκίνου. Η καθημερινή πρόσληψη τροφής πρέπει να περιορίζεται στο ποσό των θερμίδων που είναι απαραίτητες, ώστε να διατηρούμε το σωστό για την υγεία μας σωματικό βάρος με δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεταξύ 20 και 25 kg/m2 .

Και βέβαια είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι όταν ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής δίαιτας, δε χρειάζεται να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Η υγιεινή δίαιτα χαρακτηρίζεται από: χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και σχεδόν καθόλου πρόσληψη trans ακόρεστων λιπαρών οξέων από επεξεργασμένες τροφές, προτίμηση πρόσληψης λίπους με τη μορφή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, λιγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, τουλάχιστον 30-45 γραμμάρια φυτικών ινών κατά προτίμηση από προϊόντα ολικής αλέσεως, παραπάνω από200 γραμμάρια φρούτων κι άλλα τόσα λαχανικών την ημέρα, δυο φορές ψάρι την εβδομάδα, 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα, και αποφυγή των αλκοολούχων και των αναψυκτικών ποτών που έχουν ζάχαρη.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!