Ολόκληρη η πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τις παραβάσεις ηχορύπανσης

0
1184

Στο φύλλο της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας επιχείρησαν να ρίξουν περισσότερο φως στο θέμα της καθυστέρησης που υπάρχει για τη λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το πρόβλημα της ηχορύπανσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Δράμας, από τη μουσική καταστημάτων ψυχαγωγίας.
Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις όταν το περασμένο καλοκαίρι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των κατοίκων που ενοχλούνται αλλά και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα κατέληγε σε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Η πρόταση της επιτροπής, μετά την 3η σύγκλισή της, στις 24 Αυγούστου του 2022, ολοκληρώθηκε, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης.
Τα “Χ” παρουσιάζουν σήμερα ολόκληρη την πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής, με την επισήμανση ότι επί της πρότασης υπήρξαν δυο διαφοροποιήσεις. Η πρώτη ήταν αυτή του δημοτικού συμβούλου κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη που κατέθεσε πρόταση για χρηματικά πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων και η δεύτερη πρόταση ήταν του δημοτικού συμβούλου κ. Στέργιου Ηλιόπουλου που πρότεινε αφαίρεση της παράτασης του ωραρίου μουσικής από την 4η παράβαση και έπειτα.

Οι προτάσεις που υπήρχαν από τις προηγούμενες δυο συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής ήταν οι εξής:
1. Διαχωρισμός καταστημάτων που βρίσκονται σε ισόγεια πολυκατοικιών ή συνορεύουν με κατοικίες:
α. Δυνατότητα παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων μέχρι τις 01:00 κατά τις ημέρες Κυριακή έως Πέμπτη και μέχρι τις 03:00 κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και τις παραμονές αργιών, συμπεριλαμβανομένης της 1ης Ιουλίου (παραμονή απελευθέρωσης) για καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε κλειστό χώρο.
β. Δυνατότητα παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων μέχρι τις 01:00 κατά τις ημέρες Κυριακή έως Πέμπτη και μέχρι τις 02:00 κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και τις παραμονές αργιών, συμπεριλαμβανομένης της 1ης Ιουλίου (παραμονή απελευθέρωσης) για καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο.
γ. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής από DJ στον εξωτερικό χώρο καταστήματος.
2. Λοιπά καταστήματα που δεν βρίσκονται ή συνορεύουν με κατοικίες και λειτουργούν σε κλειστό ή ανοικτό χώρο παράταση έως 02:00 κατά τις ημέρες Κυριακή έως Πέμπτη και μέχρι τις 03:00 κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και τις παραμονές αργιών, συμπεριλαμβανομένης της 1ης Ιουλίου (παραμονή απελευθέρωσης).

Για την προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας και σφράγιση καταστήματος:
1. Σε περίπτωση που βεβαιωθούν από αστυνομικούς ή άλλα αρμόδια όργανα τρεις συνολικά παραβάσεις, εντός έτους, των διατάξεων για: την υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος, την διατάραξη της κοινής ησυχίας, την προστασία των πολιτών από την ηχορύπανση, την υπέρβαση ωραρίου χρήσης μουσικής, την παραβίαση ωραρίου παράτασης μουσικής και γενικά των όρων και προϋποθέσεων της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας μουσικής- μουσικών οργάνων και άδειας παράτασης ωραρίου αυτής, θα επιβάλλεται, με απόφαση Δημάρχου, η αφαίρεση άδειας παράτασης μουσικής/μουσικών οργάνων για το χρονικό διάστημα των δέκα (10) ημερών.
2. Σε περίπτωση υποτροπής δηλαδή εάν μετά από την προσωρινή αφαίρεση της άδειας διαπιστωθούν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα εκ νέου τρεις παραβιάσεις των όρων και προϋποθέσεών της, εντός του έτους, θα επιβάλλεται με απόφαση dημάρχου η αφαίρεση άδειας παράτασης μουσικής/μουσικών οργάνων για το χρονικό διάστημα των είκοσι (20) ημερών.
3. Εάν, τέλος, μετά από τις δύο προσωρινές αφαιρέσεις της άδειας βεβαιωθεί εκ νέου μία παράβαση των όρων και προϋποθέσεών της εντός του έτους (7η παράβαση) θα επιβάλλεται, με απόφαση Δημάρχου, η οριστική αφαίρεση άδειας παράτασης μουσικής/μουσικών οργάνων.
4. Οι παραβιάσεις των όρων και προϋποθέσεων της κατεχομένης άδειας θα ισχύουν και σε περίπτωση μεταβίβασης, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της νέας επιχείρησης και του γεγονότος μεταβολής του είδους λειτουργίας της ή συμπλήρωσης δραστηριότητας.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, των εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Διεύθυσης Υγείας αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου. Μετά από ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων, προκρίθηκε πρόταση των επιχειρηματιών του κλάδου που αφορά στην επιπλέον επιβολή κυρώσεων σε καταστήματα που επανειλημμένα καταστρατηγούν την εφαρμογή νόμων και κανονισμών.

H τελική διαμόρφωση της πρότασης είχε ως εξής:
Α) Να μην υπάρξει αλλαγή ως προς τα ωράρια τη συνέχιση της ισχύος της κανονιστικής απόφασης για τις άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Β) Να γίνει προσθήκη κειμένου στο άρθρο που αφορά την «Προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας και σφράγιση καταστήματος» ως εξής:
«Σε περίπτωση υποτροπής δηλαδή εάν μετά από την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λόγω τριών παραβιάσεων διαπιστωθούν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα εκ νέου:
Τέταρτη παραβίαση των όρων και προϋποθέσεών της άδειας, εντός του έτους, θα επιβάλλεται με απόφαση Δημάρχου η μείωση της παράτασης άδειας χρήσης μουσικής κατά μία (1) ώρα
Πέμπτη παραβίαση των όρων και προϋποθέσεων της άδειας, εντός του έτους, θα επιβάλλεται με απόφαση Δημάρχου η μείωση της παράτασης άδειας χρήσης μουσικής κατά δύο (2) ώρες
Έκτη παραβίαση των όρων και προϋποθέσεών της άδειας, εντός του έτους, θα επιβάλλεται με απόφαση Δημάρχου η οριστική αφαίρεση της παράτασης άδειας χρήσης μουσικής για το υπόλοιπο του έτους».

Θυμίζουμε και πάλι ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, όταν έρθει το θέμα προς συζήτηση. Τα παραπάνω αποτελούν μόνο την πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής που συστάθηκε για να καταθέσει προτάσεις, αφού εξέτασε τις παραμέτρους του προβλήματος και συνομίλησε με τους εμπλεκόμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ