Ουσιαστικά αβοήθητοι στην κρίση οι αγρότες

0
24594

Τάσος Καπαντζάκης στα «Χ»: «Τα προβλήματα αυτά αφορούν όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής»

Χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία είναι οι αγρότες του Νομού Δράμας, προκειμένου να αντισταθμίσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία, με το κόστος παραγωγής και τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται και την εξεύρεση εργατών γης να είναι πολύ δύσκολη λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η υγειονομική κρίση.
Στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, η παραγωγή έχει μεγάλο κόστος και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είτε έχουν μείνει στα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας είτε έχουν μειωθεί. Αυτό προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα από την αγροτική δραστηριότητα στον Νομό Δράμας, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο π. πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης.
«Τα προβλήματα αυτά αφορούν όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής, από το βαμβάκι που είναι 100% εξαγώγιμο και τις δεντροκαλλιέργειες μέχρι και τα προϊόντα γης που πωλούνται στη λαϊκή αγορά. Για τα ζητήματα αυτά έχουν κατατεθεί προτάσεις από τους εκπροσώπους των αγροτών προς το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά, δυστυχώς, η πολιτεία ενέταξε τους αγρότες μόνο στην 5η και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή, που ήταν και η μόνη ενίσχυση που έδωσε. Οι αγρότες έχουν πρόβλημα, γιατί πληρώνονται 2 ή 3 φορές τον χρόνο. Η πολιτεία ζητά κάθε δίμηνο ή τρίμηνο να εμφανίσεις τη διαφορά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Έτσι το 99,9% των αγροτών έμεινε έξω και δεν βοηθήθηκε ούτε από εκεί».

Οι επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών στον γειτονικό Νομό των Σερρών
Την ίδια ώρα, για αυτά και άλλα ζητήματα, οι αγρότες στον γειτονικό Νομό Σερρών ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή αγροτών και από άλλες περιοχές όπως η Λάρισα και η Καρδίτσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά τρακτέρ στις 5 Φεβρουαρίου. Στις κινητοποιήσεις αυτές δεν συμμετέχουν οι αγρότες της Δράμας, διότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση προς αυτούς προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, όπως προκύπτει από όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης στα «Χ».
Σε σχέση με την κινητοποίηση των αγροτών στις Σέρρες, πολύ πιθανόν θα γίνει πορεία προς το κτήριο της Νομαρχίας προκειμένου να προβληθούν τα αιτήματά τους, όπως η οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών λόγω της πανδημίας, οι αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, τα προβλήματα των υψηλών προστίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, η άρση του πράσινου τέλους για τον αγροτικό κόσμο αλλά και η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!