Στις λάσπες πνίγηκε η πατατοπαραγωγή

0
18442

– Μια πολύ καλή χρονιά, με την πατάτα να πωλείται ακόμη και 40 λεπτά το κιλό, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη στο Νευροκόπι
– Απ. Βέσμελης στα «Χ»: «Είχαμε ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες από τις συνεχείς βροχοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο»

Σε εφιάλτη κινδυνεύει να μετατραπεί η αρχικά καλή φετινή χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς στο Νευροκόπι, μετά από περίπου μία εβδομάδα βροχοπτώσεων κατά την οποία όχι μόνο δεν μπορούσε να γίνει συγκομιδή, αλλά προκλήθηκαν και ανεπανόρθωτα προβλήματα στην παραγωγή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.
Πολλές πατατοκαλλιέργειες σε όλη την έκταση του λεκανοπεδίου και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, μετατράπηκαν σε λίμνη, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να έρχονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις πλημμύρες στις καλλιέργειες των πατατοπαραγωγών και τις ζημιές που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, κ. Απόστολος Βέσμελης, ήταν σαφής: «Είχαμε ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες από τις συνεχείς βροχοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο. Η ποσότητα της βροχής που έπεσε ήταν υπερβολική. Στα χωράφια έχει μείνει ασυγκόμιστο περίπου το 40% της φετινής παραγωγής και σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ακόμη και να συγκομιστούν οι πατάτες, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι σάπιες. Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στον ΕΛΓΑ από την Δευτέρα (σήμερα) για να έρθουν τα στελέχη του και να αξιολογήσουν τις ζημιές”.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, ακόμη και όταν υπήρξαν αποζημιώσεις, σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, οι αγρότες της περιοχής δεν ήταν ικανοποιημένοι καθώς το ύψος των αποζημιώσεων ήταν πολύ μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς. Κατά συνέπεια ενώ οι πατατοπαραγωγοί περίμεναν φέτος μία καλή χρονιά, με την τιμή της πατάτας από 25 λεπτά να έχει φθάσει ακόμα και στα 35 – 40 λεπτά/κιλό, κινδυνεύουν τώρα να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές οικονομικές απώλειες καθώς η μισή περίπου παραγωγή τους έχει πνιγεί στα λασπόνερα…
Ζημιά αυτής της μορφής με πλημμύρες στις καλλιέργειες λόγω συνεχών βροχοπτώσεων είχαν να αντιμετωπίσουν οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου από το 2014. Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τέτοια προβλήματα στο μέλλον ή να περιορίσουν τις ζημιές από τις πλημμύρες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου είπε ότι τα αγροτικά κανάλια στο λεκανοπέδιο χρειάζονται καθαρισμό καθώς ξεχειλίζουν σε περιπτώσεις έντονων ή συνεχών βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι καλλιέργειες σε λίμνη.
Ωστόσο όπως είπε, όταν ο όγκος της βροχής είναι του μεγέθους των προηγούμενων ημερών, τα προβλήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!