Συστάσεις προς τους παραγωγούς για τη φυτοπροστασία του βαμβακιού

0
18336

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας

Συστάσεις προς τους βαμβακοπαραγωγούς τού Νομού Δράμας ανακοίνωσε η Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας, για την ενημέρωσή τους αλλά και για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού. Οι συστάσεις αφορούν το διάστημα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών και αποσκοπούν στην οργάνωση αποτελεσματικής
διαχείρισης της καλλιέργειας. Όπως αναφέρει η Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας, προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
Σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, παρατηρήθηκαν σποραδικές, πολύ χαμηλής έντασης, προσβολές αφίδων («ψείρες») (Aphisgossypii). Επίσης, διαπιστώθηκε η παρουσία αρπακτικών (κοινή πασχαλίτσα). Παράλληλα, διαπιστώθηκαν πρώιμα συμπτώματα κηλίδωσης βακτηριακής αιτιολογίας σε κοτυληδόνες βαμβακοφύτων.
Οι βαμβακοφυτείες, όπως επισημαίνει η Δ.Α.Ο.Κ.Δράμας, βρίσκονται στα βλαστικά στάδια της κοτυληδόνας έως και της εμφάνισης ενός ή δύο πραγματικών φύλλων, ανάλογα με την καλλιέργεια. Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας έχουν καλή πρώτη ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις και τις καλλιεργητικές πρακτικές, υπογραμμίζει ότι τα επίπεδα πληθυσμών αφίδων που παρατηρούνται σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν επεμβάσεις.
Οι πληθυσμοί αρπακτικών που παρατηρήθηκαν αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες ημέρες και με τη συμμετοχή παρασιτοειδών και άλλων φυσικών εχθρών. Ψεκασμός εναντίον των αφίδων στην περίοδο αυτή δικαιολογείται μόνον όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για τουλάχιστον επτά συνεχείς ημέρες.
Οι καλλιεργητές που θα διαπιστώσουν συμπτώματα κηλιδώσεων στα νεαρά βαμβακόφυτα, θα πρέπει να παρακολουθούν την καλλιέργειά τους. Δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία η παρουσία κηλιδώσεων, καθώς αυτές μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια.
Η πρόγνωση της βακτηριακής ασθένειας είναι καλή εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες διαχείρισης που θα δοθούν από τη Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας σε νεότερη ανακοίνωση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ανακοίνωση της Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας για τον εντοπισμό της ασθένειας της βακτηριακής σήψης τού βαμβακιού το 2020, που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της καλλιέργειας, καλούνται οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει γενική σύσταση να αποφευχθεί η εκτέλεση αναίτιων ψεκασμών που αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από τετρανύχους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα, υποχρέωση των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα, να διατηρούν επί τριετία τις συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων και να καταγράφουν σε ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους, το οποίο θα επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ