«Βιβλίον παλαιών τραγουδιών και νέων του Δοξάτου και της περιφερείας, 1950»

0
3629

Μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου

Σε μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια που αφορά στην έκδοση με τίτλο «Βιβλίον παλαιών τραγουδιών και νέων του Δοξάτου και της περιφέρειας, 1950» προχωρά ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου. Η καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών που περιέχονται στην έκδοση αυτή, έγινε το 1950 από τον αείμνηστο Ιωάννη (Γιάγκο) Χατζηδημητρίου, ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δοξάτου, στο «Βιβλίον παλαιών τραγουδιών και νέων τού Δοξάτου και της περιοχής του».
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την προσπάθεια αυτή η πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου κα Μαρία Ζαφειροπούλου, εξήγησε ότι: «O Ιωάννης Χατζηδημητρίου, ήταν Ιεροψάλτης στο Δοξάτο. Το 1950 κατέγραψε τα τραγούδια του Δοξάτου, όπως τα άκουγε από τον παππού του. Οι απόγονοι του Ιωάννη Χατζηδημητρίου, έδωσαν στον σύλλογο το τετράδιο, το οποίο ο σύλλογος θεώρησε σωστό να το εκδώσει αυτούσιο».
Η συλλογή των δημοτικών τραγουδιών, η προσωπικότητα του συλλογέα και η υψηλού επιπέδου ψαλτική του τέχνη, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του μουσικολόγου και ερευνητή της ελληνικής μουσικής παράδοσης και κληρονομιάς Σίμωνος Καρά, ο οποίος κατέγραψε την εκτέλεση των τραγουδιών το 1958, κατά τις περιοδείες του στην ελληνική ύπαιθρο, ως συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Ηχογραφήσεις των τραγουδιών έγιναν και σε στούντιο στην Αθήνα. Σήμερα, το ηχογραφημένο αυτό υλικό φυλάσσεται στο ΚΕΠΕΜ (Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής), όπου στεγάζεται το Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά.
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου διοργάνωσε τον Μάιο του 2017 ένα αφιέρωμα στα Δημοτικά Τραγούδια του Δοξάτου με βασικούς ομιλητές τον υπεύθυνο του αρχείου κ. Δημήτρη Μαντζούρη και την αείμνηστη Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου, φιλόλογο και συγγραφέα, που τίμησε με τις έρευνες και τις μελέτες της την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Είχε την τύχη να συναντήσει δεκαετίες πριν, τον Ιωάννη Χατζηδημητρίου, να μελετήσει το χειρόγραφο τετράδιο και τελικώς να παρουσιάσει το περιεχόμενό του στην Δ’ Επιστημονική Συνάντηση Η ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ -ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ που έγινε στη Δράμα στις 16 και 19 ΜΑ’Ι’ΟΥ του 2002).
Οι άνθρωποι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες στους απογόνους της Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου, που υποστηρίζουν με το προλόγισμά τους την έκδοση αυτή που προχωρά με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Δημιουργώ” του Υπουργείου Εσωτερικών, του τομέα Μακεδονίας Θράκης. Τα πρώτα βιβλία της συγκεκριμένης έκδοσης, θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο του Δοξάτου, από τον οποίο και θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους.
Η προσπάθεια του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου, αποτελεί ένα ακόμη αξιέπαινο βήμα των ανθρώπων του στην προσπάθεια της διάσωσης και της διάδοσης της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής του Δοξάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!