Ξεκινά με αβεβαιότητα η σπορά της πατάτας

0
14525

– Το υψηλό κόστος παραγωγής τρομάζει τους παραγωγούς στο Νευροκόπι
– Αν οι τιμές της πατάτας μείνουν στα περσινά επίπεδα, δύσκολα θα υπάρξει κέρδος


 

Με δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα ξεκινούν τη σπορά της πατάτας οι αγρότες στο Νευροκόπι, τις επόμενες ημέρες. Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης χειμερινής περιόδου, η διαδικασία της σποράς έχει καθυστερήσει αλλά το πρόβλημα που κυρίως απασχολεί τους αγρότες είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Τα ποσά που απαιτούνται για τη φετινή καλλιέργεια τής πατάτας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια κέρδους, αν οι τιμές του προϊόντος κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Παράλληλα, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν τι τελικώς θα γίνει στην πράξη από πλευράς μέτρων στήριξης της πολιτείας, αφού συνεχίζει να υφίσταται και το πρόβλημα της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβαρύνει κατά πολύ το ενεργειακό κόστος.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της ομάδας Παραγωγών του λεκανοπέδιου Κάτω Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ποσότητα που θα καλλιεργηθεί φέτος, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν σκέψεις σε μερίδα του αγροτικού κόσμου για μικρότερη παραγωγή, για να προκύψει μικρότερο κόστος αντίστοιχα. Υπάρχει, όπως εξηγεί, μεγάλη δυσκολία στους παραγωγούς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κόστη του πετρελαίου, των λιπασμάτων και όχι μόνο, καθώς οι τιμές των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά 200 ή 300%. Οι τιμές στα βασικά λιπάσματα από 23 ευρώ αυξήθηκαν στα 40 ευρώ και τα επιφανειακά λιπάσματα αυξήθηκαν επίσης από τα 15 ευρώ στα 40 ευρώ. Σε μια καλλιέργεια 100 στρεμμάτων πέρσι απαιτούνταν 10.000 – 12.000 ευρώ σε λιπάσματα ενώ φέτος χρειάζονται πάνω από 25.000 ευρώ.
Βέβαια, πλέον, η μεγάλη ακρίβεια στα εφόδια δεν αφορά μόνο στις τιμές των λιπασμάτων αλλά και στο πετρέλαιο και στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο ανέβηκε αρκετά υψηλά λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μόνο η προμήθεια του πετρελαίου που πέρσι κόστιζε 1.10 ευρώ το λίτρο και φέτος έχει φθάσει στα 2 ευρώ το λίτρο, δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται. Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η εισφορά στους ΤΟΕΒ και οι αγρότες δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το τελικό ποσό της, δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
Η περσινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς πατάτας στο Νευροκόπι, οι οποίοι πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές 30-35 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί τους, τα χρήματα που κατάφεραν να κερδίσουν πέρσι θα τα δώσουν φέτος για την προμήθεια των εφοδίων. Αν πάντως οι τιμές της πατάτας κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, όπως αναφέρει ο κ. Βέσμελης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ», είναι δύσκολο να υπάρξει κέρδος από τη φετινή παραγωγή. «Σε αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί θα γονατίσουν μια και καλή» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Από πλευράς πολιτείας, έγινε λόγος για επιδότηση στα λιπάσματα. Μας έχουν πει ότι θα δώσουν 150-200 ευρώ επιδότηση στα λιπάσματα ανά στρέμμα. Αν αυτό γίνει πράξη θα είναι μια καλή βοήθεια για το κόστος των λιπασμάτων. Αλλά τίποτε ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ