Μετά την αναχώρησή τους από το Νοσοκομείο Δράμας χθες το πρωί ο χώρος νοσηλείας γέμισε άμεσα με νέα περιστατικά covid
«Θα χρειαστεί να μεταφερθούν και άλλοι ασθενείς» σημείωσε χθες η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας κ. Κιόρτεβε
Για πρώτη φορά χθες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη C-130 της πολεμικής αεροπορίας για αεροδιακομιδές ασθενών με covid-19 από τη Δράμα σε νοσοκομεία των Αθηνών, ενδεικτικό της πληρότητας σε κλίνες που εμφανίζουν πλέον τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, στα οποία το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκαν ουκ ολίγοι ασθενείς από τη Δράμα.
Γύρω στις 11, χθες το πρωί, απογειώθηκε από την Καβάλα το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τρεις ασθενείς ηλικίας 73 -76 ετών από τη Δράμα με προορισμό την Αθήνα. Οι τρεις ασθενείς, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν και Σωτηρία. Νοσηλεύονταν ήδη από την Τετάρτη στα μονωμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Δράμας με αναπνευστήρες. Οι ασθενείς κρίθηκε ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η αεροδιακομιδή τους στην Αθήνα έγινε επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Παράλληλα, χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου κ. Παρθένα Κιόρτεβε σε δηλώσεις της είπε ότι θα χρειαστεί να γίνουν αερομετακομιδές και άλλων ασθενών και σημείωσε ότι ο χώρος που νοσηλεύονταν οι τρεις ασθενείς στο Νοσοκομείο της Δράμας καταλήφθηκε σχεδόν άμεσα από άλλους ασθενείς με covid που χρειαζόταν νοσηλεία και πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο έχει γεμίσει με διασωληνωμένους ασθενείς.
Την ίδια ώρα, η πίεση είναι μεγάλη στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, το οποίο συνεχίζει να δέχεται καθημερινά βαριά περιστατικά από τη Δράμα αλλά και από την Καβάλα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, χθες στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονταν περίπου 93 ασθενείς και από αυτούς οι 18 στη ΜΕΘ και οι 4 στη ΜΕΛ.
Στο Νοσοκομείο της Δράμας, χθες η ροή εισερχομένων περιστατικών για εξετάσεις και φροντίδα κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο η πίεση στις τρεις κλινικές covid και στη ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αφού μαζί με τα νέα περιστατικά που προσέρχονται πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για όσους ήδη νοσηλεύονται εκεί από τις προηγούμενες ημέρες και με δεδομένο ότι τρεις κλινικές covid και η ΜΕΘ των 12 κλινών είναι γεμάτες.
Το ζήτημα της προμήθειας φιαλών οξυγόνου για τους ασθενείς με covid
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επάρκειας οξυγόνου στους ασθενείς που νοσηλεύονται με covid στο Νοσοκομείο της Δράμας, η διοίκηση προχώρησε χθες σε διευκρινήσεις μετά από τις αναφορές που έγιναν για το πρόβλημα με το οξυγόνο στο Νοσοκομείο Δράμας, εξηγώντας: «Για την αποφυγή παρερμηνειών που ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση στους συμπολίτες μας, επισημαίνουμε τα εξής:
Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με την απαραίτητη παροχή οξυγόνου σε Κλινική COVID. Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο μας έχουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα.
Η παρέμβαση στην οποία έχει ήδη προβεί το Νοσοκομείο και για την οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών αφορά την αύξηση της παροχής οξυγόνου του υποσταθμού από 14-18m3/h σε 2*25m3/h στην Κλινική COVID 2, προκειμένου να υπάρχει ενίσχυση της υφιστάμενης παροχής. Για να επιτευχθεί το παραπάνω και με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς της συγκεκριμένης Κλινικής, προμηθευόμαστε φιάλες οξυγόνου προκειμένου να παρασχεθεί οξυγόνο στους νοσηλευόμενους για το χρονικό διάστημα της 1 ώρας που θα χρειαστεί για την αναβάθμιση του υποσταθμού».
Υπενθυμίζεται ότι για την εξασφάλιση φιαλών οξυγόνου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κάλυψη του κόστους από την ίδια έγινε παραγγελία 65 φιαλών οξυγόνου από την Ιταλία. Οι φιάλες αυτές επρόκειτο να παραδοθούν χθες για τις ανάγκες του Νοσοκομείου της Δράμας.
H κινητοποίηση των εργαζομένων για την επίλυση των προβλημάτων
Τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση των αναγκών νοσηλείας ασθενών με covid τόσο στο Νοσοκομείο της Δράμας όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία ήταν και ο λόγος της απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ η οποία συμμετείχε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε χθες η ΑΔΕΔΥ. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε και στάση εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος μιλώντας στα «Χ» εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να γίνουν κινήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και να αυξηθούν οι δυνατότητες νοσηλείας, καθώς ναι μεν φαίνεται ότι η προσέλευση στο νοσοκομείο αρχίζει να μειώνεται αλλά θα πρέπει από τώρα να υπάρξει μέριμνα και για το τρίτο κύμα της πανδημίας που, όπως όλα δείχνουν, έρχεται. Ο ίδιος επεσήμανε ότι απαιτείται να υπάρξει ένας σχεδιασμός στον οποίο πρέπει συμπεριληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας. Είπε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσει να πάρει ανάσες το νοσοκομείο. «Ας μην ξεχνούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιπες παθήσεις πέρα από τους ασθενείς με covid. Χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών που έχουν ήδη χρήσιμη εμπειρία αλλά και επίταξη ιατρών του ιδιωτικού τομέα, κυρίως παθολόγων, που χρειάζονται για τη λειτουργία του νοσοκομείου».