«Είναι πρακτικά αδύνατον να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά ιατρεία»
Θα στείλει εγγράφως τις προτάσεις του προς την Περιφέρεια και την 4η ΥΠΕ ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσον αφορά τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα εμβολιαστικά κέντρα, φαίνεται ότι είναι πρακτικά αδύνατον να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά ιατρεία, δήλωσε χθες στα «Χ» η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου.
Όπως είπε η κ. Βασιλείου, θα χρειαστεί εξοπλισμός, δηλαδή ψυγεία στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλια, κάτι που τα ιδιωτικά ιατρεία δεν διαθέτουν. Παράλληλα, θα χρειασθεί νοσηλευτικό προσωπικό και μια γραμματέας η οποία θα καταχωρεί τα άτομα που θα εμβολιάζονται. Ακόμα, απαιτείται ειδικός χώρος με προδιαγραφές και ειδική άδεια από τους ιατρικούς συλλόγους για να μετατραπεί ένα ιδιωτικό ιατρείο σε εμβολιαστικό κέντρο, κάτι που ουσιαστικά είναι ανέφικτο να γίνει. Επιπλέον, το σημαντικότερο είναι ότι στους χώρους των ιδιωτικών ιατρείων θα μπει πληθυσμός, οποίος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να παρουσιάσει και αλλεργική αντίδραση όσον αφορά τον εμβολιασμό. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το υποστηρίξει ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
«Κατά συνέπεια, η πρόταση την οποία κάνουμε είναι να συνεργαστούν οι ιατρικοί σύλλογοι με τους δήμους και τις περιφέρειες. Να δημιουργηθούν, όπως και στο εξωτερικό, σε ανοικτούς χώρους, σε γήπεδα ή σε κλειστά γυμναστήρια όπως το Γήπεδο Κραχτίδη οι συνθήκες, ώστε να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα. Τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί, όπως τα ειδικά ψυγεία, καθώς και τον τρόπο μεταφοράς των εμβολίων σε αυτά τα κέντρα να επιβλέπει η Περιφέρεια. Επίσης, η καταγραφή στο μητρώο covid να γίνεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας ή σε συνεργασία και με τον Ερυθρό Σταυρό. Δηλαδή, να υπάρχει μια ομάδα καταγραφής των ασθενών που εμβολιάστηκαν. Στο εξωτερικό τα εμβολιαστικά κέντρα τα διαχειρίζεται το κράτος. Στην Αγγλία οι εμβολιασμοί γίνονται σε δημόσιες δομές υγείας και όχι σε ιδιωτικά ιατρεία. Απλά στην Ελλάδα επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία έχει απογυμνωθεί, υπάρχει δυσχέρεια στο πώς θα στηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί σε σχετική σύσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που έγινε αναφορικά με το αρχικό σχέδιο των εμβολιασμών. Αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και σε Ιατρικούς Συλλόγους άλλων νομών» σημειώνει η κ. Βασιλείου.
Παράλληλα, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ζήτημα χρημάτων, αλλά γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτά που ζητά το κράτος όσον αφορά τη μετατροπή ενός ιδιωτικού ιατρείου σε εμβολιαστικό κέντρο.
Οι θέσεις αυτές, όπως εξήγησε η κ. Βασιλείου, θα μεταφερθούν εγγράφως ως πρόταση προς την Περιφέρεια, την 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Αυτό διότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της συνεργασίας τριών φορέων (Περιφέρεια, Δήμο και Ιατρικό Σύλλογο) και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Υγείας.
Ακόμα, όπως επισημαίνει η κ. Βασιλείου, η παρουσία των γιατρών θα πρέπει να είναι εθελοντική, όπως έγινε και στην περίπτωση του εμβολιασμού των μεταναστών. «Για το μεταναστευτικό, εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος χρησιμοποιήσαμε τα μέλη μας, τους παιδιάτρους, και εμβολιάσαμε πρώτα τα παιδιά όλων των ανθρώπων που ήρθαν ως μετανάστες. Είχαμε τον έλεγχο. Γνωρίζαμε ποιους εμβολιάζαμε και τι εμβόλια τους κάναμε. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει τώρα να γίνει και ο εμβολιασμός του πληθυσμού μας».
Συμπερασματικά, όπως υπογραμμίζει η κ. Βασιλείου, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι συνθήκες στις οποίες θα κληθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί και να καταχωρηθεί με τον AMKA του στο μητρώο covid. «Αυτό πρέπει να γίνει από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην καταγραφή των κρουσμάτων γιατί η διαχείριση γινόταν κεντρικά. Η διαχείριση θα έπρεπε να δοθεί στη Διεύθυνση Υγείας και στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Εκεί πρέπει να στέλνονται τα στοιχεία, να αξιολογούνται και στη συνέχεια να στέλνονται κεντρικά στον ΕΟΔΥ. Το πείραμα αυτό που έγινε, καθώς η πανδημία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, δυστυχώς δεν απέδωσε καρπούς, διότι είδαμε επί του πρακτέου ότι υπάρχει χρονοκαθυστέρηση και αυξομειώσεις του αριθμού των κρουσμάτων από μέρα σε μέρα, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποια χρονική περίοδο αναφερόμαστε. Χωρίς καταγραφή των θανάτων, χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται συγκεκριμένα ανά περιοχή και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε. Όλα αυτά πρέπει να τα διαχειρίζεται η κατά τόπους Διεύθυνση Υγείας, συλλέγοντας στοιχεία από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τον Ιατρικό Σύλλογο και από τον Δήμο. Στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία να στέλνονται στα κεντρικά».
Σχετικά με τη χρονική στιγμή που πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί, η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή όταν πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων. «Για παράδειγμα, τον εμβολιασμό για τη γρίπη τον κάνουμε 1-2 μήνες πριν την έξαρση της νόσου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι εμβολιασμοί μπορούν να γίνουν κατά την περίοδο της άνοιξης. Αν ρωτήσετε και τους λοιμωξιολόγους, θα δείτε ότι προς αυτή την κατεύθυνση τείνουν. Ή να εμβολιαστούν πρώτα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν νοσήσει, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Από όσο γνωρίζουμε, θα έρθουν στην Ελλάδα δυο διαφορετικά εμβόλια. Άρα θα παίξει ρόλο και το πόσο καιρό μπορούμε να τα συντηρήσουμε και οι συνθήκες συντήρησής τους».