Μ. Χριστοδουλάκης: “Η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι σοβαρότητα”
Με την παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας του Κινήματος Αλλαγής στη Δράμα το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας.
Παρόντες ήταν δεκάδες φίλοι του Κινήματος αλλαγής, παλαιότερα και νέα στελέχη του, όπως και στελέχη του κόμματος μεταξύ των οποίων πρώην υποψήφιοι Βουλευτές, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Ζιμπίδης και Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας καθώς και πολλοί ακόμη.
Πριν από την κοπή πίτας χαιρέτησαν την εκδήλωση η Γραμματέας της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ Ευγενία Χαρίσκου και η Βουλευτής του κόμματος στη Δράμα Χαρά Κεφαλίδου. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ πραγματοποιώντας ομιλία για επίκαιρα θέματα που αφορούν την πολιτική πορεία του ΚΙΝΑΛ και τους συσχετισμούς με την την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο ίδιος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και την νέα προοπτική συμμαχιών της χώρας στην διεθνή σκακιέρα.
Η Γραμματέας της ΝΕ Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα Χαρίσκου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα στέγασης της κομματικής οργάνωσης στην Δράμα, στο ζήτημα των εγγραφών των μελών του κόμματος και στην πολιτική ιστορία και το αρχείο του κόμματος στον Νομό.
Η Βουλευτής του κόμματος κα Χαρά Κεφαλίδου είπε ότι στην ίδια συνάντηση παρατήρησε την παρουσία όχι μόνο παλαιών στελεχών του ΚΙΝΑΛ αλλά και νέων προσώπων κάτι που αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και σημαίνει ότι καθώς τα χρόνια περνάνε το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να έχει την δυνατότητα να πλησιάζει ανθρώπους που έχουν πολλούς προβληματισμούς για την πορεία της χώρας. Είπε ότι το ΚΙΝΑΛ επέστρεψε στην τρίτη θέση από πλευράς αριθμού ψήφων μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ειδικά στον Νομό Δράμας. Πρόσθεσε ότι αυτό το αποτέλεσμα έδωσε τη δυνατότητα στο ΚΙΝΑΛ να έχει λόγο σε έναν τριεδρικό νομό με εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα. Είπε επίσης ότι για τα προβλήματα του νομού Δράμας δίνει καθημερινά αγώνα στην Βουλή όχι μόνο η ίδια η Βουλευτής αλλά και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Σημείωσε ότι μόνο για τον νομό Δράμας έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στην Βουλή 59 ερωτήσεις. Σχετικά με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που προηγήθηκαν είπε ότι η χώρα άλλαξε σελίδα “αλλά δεν έφθασε εκεί που θα έπρεπε και που όλοι ελπίζαμε ότι η Πατρίδα δικαιούται να βρεθεί”. Ενώ πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι η Φώφη Γεννηματά έχει καταφέρει να δώσει αέρα πνοής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ και μόνο. Μίλησε για την αγωνία της νέας γενιάς αλλά και των εκπαιδευτικών για το μέλλον της κοινωνίας. Είπε επίσης, στην συνέχεια, ότι γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει ένας σαφής πολιτικός λόγος ώστε να χαραχθεί μια εθνική πολιτική για τα εθνικά θέματα όπως και για το θέμα της Παιδείας. Ειδικότερα για τον χώρο της Παιδείας, είπε ότι η περίοδος Γαβρόγλου άφησε την Παιδεία ναρκοθετημένη και με πάρα πολλά προβλήματα και ασάφειες για το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί… Μιλώντας για την κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι δείχνει να έχει έφεση στα εύκολα λόγια αλλά να είναι αμήχανη και δειλή στην πράξη… Είπε ότι αυτή είναι η στιγμή για όσους θέλουν να δούν την Ελλάδα να αλλάζει σελίδα μέσα από το ΚΙΝΑΛ που είναι ένας χώρος σοβαρότητας, μετριοπάθειας και ξεκάθαρου πολιτικού και προγραμματικού λόγου κάτι που όπως είπε θα φανεί και στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ στις 14 και 15 Μαρτίου του 2020
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά με μεγάλες προκλήσεις. Μίλησε για τους στόχους του ΚΙΝΑΛ κατά το 2020 και αναφέρθηκε καταρχάς στην ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να μπορέσει να αναδείξει και πάλι τον ρόλο του ώς μια σύγχρονη πατριωτική δύναμη για την χώρα και το πολιτικό σύστημα με συνεχή αποφασιστική στάση υπεράσπισης των εθνικών δικαιωμάτων. Μίλησε για την πολυπόθητη εθνική συνεννόηση και την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όταν ξεκίνησε η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας. Το συμβούλιο θα έστελνε μηνύματα ενότητας τόσο προς το εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά ήταν κάτι που τελικώς δεν έγινε αποδεκτό, όπως είπε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική…Μίλησε για την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ και για αυτά που έδωσε η Ελλάδα στην συνάντηση αυτή. Θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που πήρε θέση για τις εξελίξεις στο Ιράν αλλά δεν έγινε καθόλου σαφές το τι κέρδισε η Ελλάδα. Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με φόντο την πρόσφατη διάσκεψη του Βερολίνου, όπου η απουσία της Ελλάδας καταγράφηκε σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία αμέσως μετά την σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της παραπαίουσας κυβέρνησης στην Λιβύη…
Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι ρίζες σοβαρότητας, υπευθυνότητας και ενότητας και αυτό να φαίνεται όπως και σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας που πρέπει να είναι προτεραιότητα παρότι όπως είπε δεν διεκδικούμε τίποτε από κανέναν ως χώρα.
Σημείωσε παράλληλα ότι όποτε ο Ερντογάν στην Τουρκία είχε εσωτερικό πρόβλημα, “εξωτερικοποιούσε” αυτά τα ζητήματα ώστε να μπορέσει να συσπειρώσει το εσωτερικό της χώρας του. Είπε επίσης ότι η γειτονική χώρα έχει μια απόλυτα συντεταγμένη πολιτική η οποία βήμα – βήμα ανοίγει όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Ιράν αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιοι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και ότι η προτεραιότητα που πρέπει να βάλει η χώρα είναι να επενδύσει σε ξεχωριστές διακριτές συμμαχίες ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αλλά το σημαντικότερο από όλα όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης είναι να μιλήσουμε ξανά για τον ρόλο που πρέπει να έχει η Ευρώπη στην κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Δυστυχώς όπως είπε “Βλέπουμε μια Ευρώπη να παρατηρεί αμήχανη τις διεθνείς εξελίξεις χωρίς καν να μπορεί να παρέμβει για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των κρατών μελών της”.
Σε άλλο σημείο ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν φθάνει μόνο η διεθνής επίκληση στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου αλλά θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η επιτομή της εθνικής μας στρατηγικής και ειδικά σε ότι έχει σχέση με την Τουρκία πρέπει πάντα να καταλήγει στην άσκηση πίεσης στην γείτονα χώρα για την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο…
Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να προχωρήσει στην εξειδίκευση και την καθετοποίηση του προγραμματικού σχεδίου “Ελλάδα” που παρουσιάστηκε ενώπιον του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρέπει, όπως είπε λίγο αργότερα, το ΚΙΝΑΛ να φέρει την πολιτική του πρόταση ξανά δίπλα στην κοινωνία, σημειώνοντας ότι ο πολίτης θα πρέπει να καταλάβει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να βρεθεί ξανά στο πλευρό των πολιτών και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Μιλώντας για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και όλους όσους δέχονται επίθεση από αυτές τις πολιτικές διότι όπως εξήγησε, πίσω από τα καλοστημένα επικοινωνιακά πολιτικά συννεφάκια της κυβερνητικής πολιτικής υπάρχει μια συνολική κατεύθυνση που ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και υπονομεύει τις εργασιακές σχέσεις δημιουργώντας ένα πλαίσιο επισφάλειας για όλους αυτούς που έχουν πληγεί πραγματικά μέσα στην κρίση.